IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия се доближава до рекордна заетост

Експертите очакват нивата на безработица да продължат да спадат

17:38 | 27.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германският трудов пазар достигнал едно от най-силните си нива в историята, сочат анализаторите. Те прогнозират, че условията ще се запазят поне още три месеца, предаде DPA.

Това означава, че могат да се открият много нови работни места, твърдят експерти от Института за анализ на заетостта (ИАЗ), подразделение на германската Федерална агенция по заетостта, в специален доклад, представен днес.

Докладът се основава на проучване, което включва 156 мениджъри на агенции за подбор на персонал. Техният оптимизъм поставя барометъра за определяне на трудовата заетост на ИАЗ на ниво 105,4 пункта за март, най-високото ниво, отчетено от 2011 година. 

Нивата на скалата за измерване започват от стойност 90 пункта, която отчита слаба трудова заетост, до стойност 110 пункта, показател за силен растеж на трудовата заетост.

Експертите очакват нивата на безработица да продължат да спадат, тъй като не се очаква много от заетите да загубят работните си места. Ако това все пак се случи, то те ще намерят толкова бързо работа, че няма да се налага да подават заявления за помощи.

Анализаторите на ИАЗ твърдят, че новите цифри потвърждават техните прогнози за 2018 година и предвещават рекордна година за заетостта в Германия. Очаква се броят на безработните да достигне мунимума си 1990 година. Експертите посочват, че е напълно реална възможността Германия да постигне пълна заетост на трудовия си пазар.

"За да се случи това обаче голяма част от безработните трябва да се възползват от рекордния брой свободни позиции", твърди анализаторът на ИАЗ Енцо Вебер. 

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още