IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската икономика се свива с 2,2% в началото на годината

Пандемията на коронавируса до голяма степен парализира индустрията, но според икономисти дъното все още не е достигнато

11:50 | 15.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Пристанището на Хамбург. <em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Пристанището на Хамбург. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германската икономика се сви рязко през първото тримесечие поради причинената от коронавируса криза. Въпреки че разпространението на вируса не повлия значително на икономическите резултати през януари и февруари, въздействието на пандемията е сериозно за първото тримесечие на 2020 г.  Брутният вътрешен продукт е намалял с 2,2 процента от януари до март в сравнение с предходното тримесечие, както обяви Федералната статистическа служба в петък.

Ограниченията, свързани с опитите за ограничаване разпространението на пандемията, забавиха значително германската икономика през първото тримесечие. Първоначалните ограничения, затворените граници и магазини прекратиха отчасти икономическия живот от средата на март. Според първоначални данни на европейското статистическо бюро Евростат икономическото производство в еврозоната се е свило с 3,8 процента през първото тримесечие. Това беше най-резкият спад в общата валутна зона от началото на проучванията през 1995 г.

Според икономисти дъното все още не е достигнато. Спадът през второто тримесечие, когато мерките заради вируса имаха по-силно въздействие, вероятно ще бъде по-тежък. „Дъното на кризата трябва да бъде зад гърба ни през април, но възстановяването ще се осъществи само постепенно и не може да става въпрос за нормалност в продължение на дълго време", заяви Щефан Кутс, икономически директор в Института за световна икономика, цитиран от германския икономически всекидневник Handelsblatt.

Икономистите от Deutsche Bank очакват спад от брутен вътрешен продукт с 14 процента през второто тримесечие в сравнение с предходния период. Икономистите на държавната банка за развитие KfW прогнозираха за най-голямата икономика в Европа „дълъг път на възстановяване от срива след коронакризата“.

За годината като цяло германското правителство очаква най-лошата рецесия в следвоенната история. Очаква се брутният вътрешен продукт да се понижи с 6,3 процента през 2020 г., дори ако през втората половина на годината отново има ръст. В рамките на световната икономическа и финансова криза през 2009 г. брутният вътрешен продукт намаля с 5,7 процента. Световната криза сега – с прекъснати вериги за доставки, натоварва германския износ, но и частното потребление.

Опасенията за загуба на работни места и на частично работно време потиска настроението на потребителите. Според GfK, пазарен изследовател от Нюрнберг, потребителският климат наскоро спадна до исторически ниско ниво. Пандемията може да продължи да влияе на настроението на купувачите дълго време: според проучване на GfK всеки трети от германците вярва, че финансовото му състояние ще се влоши в следващите дванадесет месеца.

В миналото именно потребителското доверие по-специално поддържаше най-голямата икономика в Европа. Външната търговия се забави още през 2019 г., обременена от международните търговски конфликти и забавянето на световната икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още