IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската инфлация се ускори с най-бързия темп от почти 30 години

През декември цените се покачват за шести пореден месец, очаква се годишното поскъпване да е 3,1%

17:37 | 06.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Цените в Германия продължават да растат. През декември инфлацията в страната е възлязла на 5,3%, както съобщи Федералната статистическа служба в четвъртък въз основа на предварителна оценка. През ноември цените се повишиха с 5,2% - най-високият темп от бума след обединението през 1992 г. Така това ще бъде шесто поредно ускоряване на инфлацията в най-голямата европейска икономика, пише германският икономически всекидневник Handelsblatt.

Според наличните до момента резултати средният темп на инфлацията за 2021 г. се очаква да бъде 3,1%. През пандемичната 2020 г. цените се повишиха само с 0,5% на годишна база, докато през 2019 г. годишният темп бе 1,4%.

Инфлацията в еврозоната също напоследък се ускори значително. През ноември тя беше 4,9%, което е най-високото ниво от началото на паричния съюз. В петък сутринта европейският статистически орган Евростат ще публикува данните за декември.

Инфлацията предизвиква противоречиви дискусии сред икономистите и на финансовите пазари. През декември германската централна банка (Бундесбанк) значително повиши прогнозата си за Германия. Според европейския метод за изчисляване на хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ) сега тя очаква инфлация от 3,6% за тази година, след като преди това предполагаше, че тя ще бъде 1,8%.

Европейската централна банка (ЕЦБ) също повиши значително прогнозата си. Въпреки това тя продължава да обяснява увеличението предимно със специалните ефекти, причинени от пандемията, особено с ограниченията в доставките, ефекта на наваксване в потреблението и обратното въздействие на миналогодишното намаление на ДДС в Германия.

Тя все още приема, че ценовият натиск в еврозоната ще отслабне през годината. От друга страна, някои икономисти очакват по-голямо увеличение на цените в дългосрочен план. В рамките на Управителния съвет на ЕЦБ отделни членове също предупреждават по-силно за опасността от инфлация. Ако темпът на инфлация остане висок по-дълго време, вероятността за т.нар. лихвен обрат се увеличава, както показва и примерът на САЩ.

Публикуваният в сряда вечерта протокол от декемврийското заседание на Фед предполага, че лихвените проценти в САЩ може да бъдат повишени дори по-рано и по-рязко от обявеното през декември. Фед може също така да започне да свива баланса си, който през последните години беше значително увеличен чрез покупки на облигации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още