Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Германската инфлация затъва още по-дълбоко на отрицателна територия

Потребителските цени се очаква да запишат понижение от 0,3% спрямо година по-рано през ноември, което е най-голямото им свиване от януари 2015 г.

Германската инфлация затъва още по-дълбоко на отрицателна територия

Снимка: Bloomberg L.P.

Германската годишна инфлация продължава да се забавя през ноември, притискана от намаляването на ДДС като част от мерките за правителствена подкрепа за икономиката.

Потребителските цени се очаква да запишат понижение от 0,3% спрямо година по-рано през ноември, което е най-голямото им свиване от януари 2015 г. насам, показват предварителните данни на федералната статистическа служба, цитирани от tradingeconomics.com.

На месечна основа свиването е от 0,8%.

Хармонизираният индекс на потребителските цени, който съпоставя стойностите с другите държави в Европейския съюз, се е свил с 0,7% на годишна основа, след като записа спад от 0,5% предходния месец, показват данните.

Това е над очакванията на икономисти, допитани от Ройтерс, за понижение от 0,5%.

„Нивото на инфлацията е повлияно, освен други фактори, от намаляването на данъка върху добавената стойност, което влезе в сила на 1 юли 2020 г.“, посочват от службата.

На месечна основа хармонизираните цени намаляват с 1%. Прогнозата на икономистите за Ройтерс бе за понижение от 0,8%.

Европейската централна банка (ЕЦБ), чиято цел е инфлацията да се движи близо до, но под 2% в еврозоната, готви нов пакет от стимули в помощ на икономиката за справяне с последиците от коронавирусната пандемия.

Очаква се новите помощи да са под формата на още покупки на облигации и субсидирани заеми за банките и по всяка вероятност ще бъдат обявени на срещата на ръководството на банката на 10 декември.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
2
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Защо авторката на темата не ползва думата за отрицателна инфлация в статията? Хайде и аз пиша една новина за Елена Илиева: Дефлация е същото като отрицателна инфлация и няма да е грешно ако се използва в тази статия, на места даже е желателно за да не стават повторения.

Още от Новини
Великобритания записа най-силния спад в бизнес активността от май насам