Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Германският износ отбелязва рекорден ръст през юни

За първи път от 30 г. насам през юни той нараства с 14,9% на месечна база

Германският износ отбелязва рекорден ръст през юни

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Германският износ се възстановява след коронакризата. За първи път от 30 г. насам през юни той нараства с 14,9% на месечна база, пише Die Zeit, базирайки се на данни на Федералната статистическа служба, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

На фона на рецесията износът към важни търговски партньори все още е под нивото от предходната година. Компаниите са изнесли в чужбина стоки на стойност 96,1 млрд. евро, което е с 9,4% по-малко, отколкото през юни 2019 г.

През април износът се свива с 24% на месечна база заради пандемията, което е най-голямото понижение от август 1990 г.

Още по темата

Вносът, от друга страна, нараства със 7% в сравнение с предходния месец, но се понижава с 10% на годишна база.

За сравнение консенсусната прогноза беше за повишение на износа с 13,3% през юни спрямо предходния месец, както и за ръст на вноса с 10,9%, което означава, че поне отчасти днешните данни са разочароващи.

Най-голямата европейска икономика е изправена пред дълбока рецесия през 2020 г. Европейската комисия прогнозира спад на брутния вътрешен продукт от 6,3%, като това би бил най-големият спад в следвоенния период.

Според изчисленията на Германската търговско-промишлена палата износът ще се свие с 15% заради пандемията през 2020 г.

Докато износът за Китай нараства с 15,4% през юни на годишна база, експортът за САЩ, които бяха особено засегнати от пандемията, падна с почти 21%. Износът за Великобритания се свива с почти 16%.

Междувременно, надеждите за бързо икономическо възстановяване в Германия започват да нарастват след доброто представяне на производствения сектор.

Индустриалното производство в страната нараства с 8,9% през юни на месечна база - малко над очакванията на икономистите за ръст от 8,1%, следвайки данни от четвъртък, които показват, че търсенето в сектора се увеличава.

Скорошните данни сигнализират, че германската икономика може да се възстанови по-бързо от кризата от тези на съседните си страни след рекордния спад на брутния вътрешен продукт през второто тримесечие.

Индустриалните поръчки през юни нарастват с 27,9% и се покачват за втори месец подред, след като преди това пандемията предизвика рекорден спад в търсенето.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Великобритания записа най-силния спад в бизнес активността от май насам