IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският производствен сектор продължава да страда от влошени условия за бизнес

От октомври новите поръчки намаляват, а от март насам компаниите от производствения сектор съкращават персонал

14:51 | 01.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Активността в германския производствен сектор, който е силно зависим от износа, е засегната за шести пореден месец, показва проучване, публикувано в понеделник, съобщава Ройтерс. Причината за негативната тенденция е, че по-слабото търсене се отразява на новите поръчки, а това води и до спад в заетостта.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в сектора на промишлеността достигна до 45 пункта при консенсусна прогноза за 45,4 пункта. Спрямо май, когато бяха отчетени 44,3 пункта, се наблюдава леко повишение, но показателят все още е доста под границата от 50 пункта, която разделя ръста от спада, и се намира близо до най-ниската си стойност, регистрирана от 2012 г. насам.

От октомври новите поръчки намаляват, а от март насам компаниите от производствения сектор съкращават персонал, тъй като търговските спорове и забавящата се световна икономика оказват негативен ефект върху германските износители.

„Въпреки лекото повишение в началото на юни PMI индексът за промишлеността в Германия  остава на негативна територия, тъй като секторът продължава да страда от напрежението на търговския фронт, по-слабите продажби на автомобили и продължаващата несигурност“, коментира Фил Смит, икономист в IHS Markit. Той обаче обясни, че все пак има някои окуражаващи факти като забавянето на спада на новите поръчки за трети месец подред и подобряването на очакванията на бизнеса.

В своята десета година на растеж се очаква германската икономика да се разшири с 0,5% според последните правителствени прогнози.

Икономиката разчита на вътрешния пазар, тъй като износът отслабва. Потреблението, от своя страна, е подкрепено от стабилния пазар на труда, ниските лихвени проценти и повишаването на заплатите.

„Определено се наблюдава по-голям ръст в производството на потребителски стоки през юни“, отбеляза и Фил Смит.
Междувременно от други данни стана ясно, че сезонно коригираната безработица в Германия е намаляла през юни на месечна база с 1000 души до 2,281 млн. Равнището на безработицата обаче се запазва на ниво от 5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още