IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германските индустриални поръчки продължават възстановяването си с по-бавен темп

Ръстът през септевмри се дължи както на повишение във вътрешните поръчки, така и от страни извън еврозоната

11:01 | 05.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Поръчките за германски промишлени стоки продължиха възстановяването си и през септевмри, макар и с по-бавен темп, което предполага, че индустрията ще подкрепи най-голямата европейска икономика през втората вълна на пандемията с коронавирус, съобщава Bloomberg.

Данните показват, че търсенето е нараснало с 0,5%, което е по-малко от очакванията на икономистите.

германия германия

Министерството на икономиката заяви, че петият поред месечен ръст е всеобхватен, като се дължи както на повишение във вътрешните поръчки, така и от страни извън еврозоната. По данни на германската статистика търсенето почти е достигнало нивото си отпреди кризата.

През последните седмици германското производство се оказа стабилно, подкрепено както от по-голямото търсене в страната, така и от икономическото възстановяване в други части на света. Въпреки че бизнесът е по-леко засегнат от новите ограничения, увеличаващите се нови случаи на коронавирус значително помрачават перспективите.

Bundesbank прогнозира миналата седмица, че възстановяването на Германия ще продължи със "значително по-бавен" темп през текущото тримесечие, след като икономиката направи рязък отскок от рекордния спад през първото полугодие. Икономическият министър Петер Алтмайер заяви в петък, че правителството прогнозира, че икономиката ще се свие с над 5% тази година.

Друга програма за помощ на стойност 10 млрд. евро (11,7 млрд. долара) вече е в процес на подготовка за компании, затворени от едномесечната частична блокада. На фона на строгите ограничения в цяла Европа Европейската централна банка вече сигнализира за по-голяма парична подкрепа през декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още