IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германските заводски поръчки са се сринали повече от очакваното през август

Търсенето се е понижило със 7,7%, надвишавайки всички прогнози в допитване на Bloomberg

13:23 | 06.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Германските заводски поръчки са се сринали през август – знак, че значителният недостиг на суровини и забавените доставки държат потребителите на разстояние.

Търсенето се е понижило със 7,7% през август спрямо предишния месец, надвишавайки всички прогнози в допитване на Bloomberg. Забавянията на доставките се отразиха на производители в широк спектър, но най-вече при автомобилите и автомобилните части, където поръчките са се понижили с 12% на месечна основа.

Данните показват, че възстановяването в силно зависимата от производството германска икономика вероятно ще срещне някои забавяния и през идните месеци. Бързото съвземане от блокадите заради коронавируса на много места по света доведе до недостиг на суровини и забавени доставки.

В същото време доверието на бизнеса продължава да се влошава през септември заради комбинация от фактори, включително новите варианти на коронавируса, забавените доставки и липсата на капацитет за превоз.

Инфлацията в страната е на най-високото си ниво от близо три десетилетия, показаха данни, публикувани по-рано миналата седмица. Досега широко разпространеното мнение е, че пикът е временен, но наскоро се появиха и предупреждения, че има риск ценовият натиск все пак да се задържи по-дълго.

От министерството на икономиката посочиха, че по-слабото търсене през август може да отразява и засилените поръчки през предходните месеци и някои спирания на работата на заводи.

Търсенето от чужбина е намаляло с 9,5% на месечна база, водено най-вече от спад от страните извън еврозоната. Местните поръчки пък намаляват с 5,2%. На годишна основа обаче поръчките все още са с близо 12% нагоре.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още