IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Годишната инфлация в ЕС и еврозоната продължава да се ускорява през ноември

Увеличението на цените в България достига до над 6% през ноември

13:29 | 17.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Годишната инфлация в Европейския съюз (ЕС) и еврозоната продължава да се ускорява, показват данни на европейската статистическа служба Евростат. Годишната инфлация в еврозоната се е ускорила до 4,9% през ноември 2021 г. спрямо 4,1% предходния месец. През ноември 2020 г. показателят е бил на ниво от -0,3%. Годишната инфлация в ЕС е достигнала 5,2% през ноември спрямо 4,4% през октомври. За сравнение през ноември миналата година показателят се е равнявал на 0,2 на сто.

Най-ниският темп на растеж бе отчетен в Малта (2,4%), Португалия (2,6%) и Франция (3,4%). От друга страна, Литва, Естония и Унгария са били с най-високия темп на растеж от съответно 9,3%, 8,6% и 7,5%. Спрямо октомври годишната инфлация се е забързала в 26 страни членки и е останала без промяна в една от държавите.

Данните за България показват, че страната ни не е изключение от общата тенденция. През ноември годишната инфлация у нас се е ускорила до 6,3%. За сравнение месец по-рано показателят се е равнявал на 5,2 на сто. Резултатите ни поставят в челната десетка на страните, където годишната инфлация бележи най-висок темп на растеж.

През ноември най-голям принос за ръста в цените в еврозоната са имали енергията (2,57 процентни пункта), следвана от услугите (1,16 процентни пункта) и неенергийните промишлени стоки (0,64 процентни пункта). След тях са били храните, алкохола и тютюневите изделия с 0,49 процентни пункта принос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още