Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

И АЦБ започва да проучва възможността за дигитална валута

Ако бъде одобрена, дигиталната валута би „съществувала заедно с традиционните банкноти и банкови депозити, вместо да ги замества, коментираха от банката

И АЦБ започва да проучва възможността за дигитална валута

Снимка: Bloomberg

Британското министерство на финансите на Английската централна банка (АЦБ) преценяват потенциала за създаване на дигитална валута на централната банка, присъединявайки се към властите от Китай до Швеция, проучващи следващата голяма стъпка в бъдещето на парите, пише Bloomberg.

В понеделник правителството и централната банка обявиха създаването на работна група, която да координира възможността за емитиранe на дигитални пари от АЦБ за използване от домакинствата и бизнеса. Те ще участват в дискусии със заинтересованите страни относно рисковете и ползите, преди да вземат решение.

Ако бъде одобрена, дигиталната валута би „съществувала заедно с традиционните банкноти и банкови депозити, вместо да ги замества“, се казва в изявление на централната банка на Острова.

След като съвременните технологии и коронавирусът ускоряват преминаването към безкасови трансакции, а криптовалутите като биткойн набират все по-голяма сила, централните банки предприемат действия, за да се уверят, че не изостават.

През 2020 г. Бахамските острови пуснаха своя „пясъчен долар“, което го нареди сред първите в света цифрови валути на централна банка. Европейската централна банка и шведската Riksbank заявиха, че могат да последват примера около средата на десетилетието.

Цифровите валути на централните банки се различават от криптовалутите като биткойн, въпреки че и двете се базират на блокчейн технология. Те се издават от централна банка, докато биткойнът се произвежда от „миньори“, решаващи математически пъзели, без централен орган.

Цифровите валути на централните банки напълно заместват банкнотите и монетите, като също се различават от електронните пари, използвани за плащане с карти или PayPal.

Ако има голямо прехвърляне от дебитни и кредитни карти към цифрови валути на централните банки, големите разплащателни фирми и банките могат да се сблъскат буквално с изпаряване на иначе изгодните за тях такси за обработка на трансакции.

Китай също обмисля цифров юан, но Федералният резерв заяви, че това не е нещо, към което САЩ ще се втурнат.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Потребителското доверие в Канада достига нов връх