Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Ifo: Германската икономика ще се свие с 6,6% през 2020 г.

Бизнесът очаква активността да се нормализира след повече от половин година

Ifo: Германската икономика ще се свие с 6,6% през 2020 г.

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германската икономика вероятно ще се свие с 6,6% през тази година вследствие на коронавирусната криза, преди да нарасне с 10,2% през 2021 г., информира Ройтерс, позовавайки се на последната прогноза на Института за икономически изследвания  Ifo, публикувана в четвъртък.

Бизнесът очаква операциите да се върнат към нормалното си темпо девет месеца след тежките блокади през второто тримесечие, заявиха от Ifo. При този сценарий икономиката ще се свие с 12,4% през второто тримесечие на тази година.

Още по темата

Наборът от последните проучвания показва, че най-голямата икономика в Европа бавно се възстановява, след като бизнес активността бе замразена в края на март с цел овладяване на  пандемията на коронавирус. Все пак най-новите данни подчертават безпрецедентното въздействие на рестрикциите върху икономиката.

При най-лошия сценарий, според който връщането към нормалното състояние ще отнеме 16 месеца, икономиката ще се свие с 9,3% през тази година и ще нарасне с 9,5% през следващата. Най-оптимистичният сценарий прогнозира възстановяване на активността след пет месеца, а икономиката да се свие с едва 3,9% през тази година и да отчете ръст от 7,4% през следващата.

Някои компании обаче очакват по-дълго и по-трудно възстановяване. По-специално авиационният сектор прогнозира нормализирането да отнеме 16 месеца. Секторите за туризма, хотелиерството и производство на автомобили също очакват по-дълги периоди на възстановяване.

Бизнес климатът на Ifo наскоро се възстанови частично след исторически спад през април. Бизнес климатът се повиши с 5,3 пункта до 79,5 пункта през май. Барометърът за заетостта на Ifo също леко се повишава. Германските компании приемат, че броят на служителите ще продължи да намалява през май. Въпреки това барометърът по заетостта се покачи леко в сравнение с април с 2,0 пункта до 88,3 пункта.

По статията работиха: автор Радостина Ивчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Промишленото производство в САЩ расте през юли, но е под нивата преди пандемията