Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Икономическите нагласи за бъдещето в еврозоната и Германия се изстрелват нагоре

Показателите на Центъра за европейски икономически изследвания ZEW нарастват с повече от 20 пункта

Икономическите нагласи за бъдещето в еврозоната и Германия се изстрелват нагоре

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

През май 2020 г. показателите на Центъра за европейски икономически изследвания ZEW за икономическите настроения в еврозоната и Германия показват значителни подобрения в сравнение с предходния месец.

Нагласите на експертите на финансовите пазари относно икономическото развитие на еврозоната отбелязват значително увеличение, като съответният показател се покачва с 20,8 пункта до сегашното си ниво от 46,0 пункта в сравнение с предходния месец. За разлика от това показателят за текущата икономическа ситуация в еврозоната спада с 1,1 пункта до минус 95,0 пункта.

Индексът на инфлацията в момента е минус 18,7 пункта, което означава, че експертите на финансовите пазари очакват инфлацията да намалее още през следващите шест месеца.

Още по темата

Показателят за икономическите настроения в Германия регистрира увеличение за втори пореден месец и сега се намира на ниво от 51 пункта или с 22,8 пункта по-високо от предходния месец. Това е най-високото ниво от пет години и над очакванията на анкетирани от Bloomberg анализатори.

За настоящото състояние на икономическата ситуация в Германия оценката продължава да се влошава, като съответният показател спада с 2,0 пункта до нов минимум от минус 93,5 пункта.

„Нараства оптимизмът, че ще има икономически обрат от лятото нататък. Това се отразява и в значителното подобрение в очакванията за отделните сектори. Според анкетираните експерти на финансовите пазари се очаква икономическият растеж да нарасне отново през четвъртото тримесечие на 2020 г. Процесът обаче ще отнеме много време. Едва през 2022 г. икономиката ще се върне на нивото си от 2019 г. “, коментира президентът на ZEW проф. Ахим Вамбах.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Производствената активност в САЩ скача рекордно през юни