IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическото възстановяване на еврозоната отново се забавя през август

Стимулираното търсене след облекчаването на блокадите започва да отслабва

12:30 | 21.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Dwayne Senior/Bloomberg</p>

Снимка: Dwayne Senior/Bloomberg

Икономическото възстановяване на еврозоната се забавя през този месец, особено в сферата на услугите, тъй като търсенето, стимулирано от облекчаването на блокадите срещу коронавируса през миналия месец, вече намалява, показа проучване на IHS Markit, чиито резултати бяха публикувани  в петък.

Понижението, което следва първоначално силно възстановяване, показва, че спасението от рецесията няма да е така просто, както някои очакваха. В същото време все повече се изпаряват очакванията за бързо V-образно възстановяване.

За да овладеят разпространението на вируса, правителствата наложиха строги блокади, принуждавайки предприятията да затворят врати, гражданите да останат у дома, а икономическата активност почти замря.

След като много от тези ограничения бяха облекчени, активността в еврозоната се разшири през миналия месец с най-бързи темпове от средата на 2018 г. Но, след като броят на заразените отново нарасна в някои страни от региона, част от по-ранните ограничителни мерки бяха възстановени, припомня Ройтерс.

Така общият индекс на мениджърите по поръчките PMI, разглеждан като добър показател за икономическо здраве на еврозоната, се понижава от 54,9 пункта през юли до 51,6 пункта през август. Показателят за сектора на промишлеността спада минимално от 51,8 до 51,7 пункта, а активността в сектора на услугите отчита спад от 54,7 до 50,1 пункта. Все пак измерителите остават над ключовата линия от 50 пункта, която разделя свиването от разширяването. еу еу

Сред основните икономики на еврозоната се забелязва подобна тенденция. Общият индекс на мениджърите по поръчките PMI в Германия възлиза на 53,7 пункта през август, спадайки от 55,3 пункта, отчетени през юли. Измерителят за активността при услугите намалява от 55,6 пункта до 50,8 пункта, но за сектора на промишлеността обаче нараства от 51 пункта през юли до 53 пункта през август.

Във Франция общият индекс на мениджърите по поръчките PMI намалява от 57,3 до 51,7 пункта през август. Показателят за услугите спада от 57,3 до 51,9 пункта, а измерителят за активността в промишлеността минава в зоната на свиването, понижавайки се от 52,4 до 49 пункта през този месец.

„Възходът на еврозоната загуби скорост през август, подчертавайки присъщата слабост на търсенето, причинена от пандемията COVID-19“, казва Андрю Харкер, икономически директор в IHS Markit. „Възстановяването бе подкопано от признаците за нарастващите случаи на вируса в различни части на еврозоната“, добави той.

С намаляването на търсенето компаниите, опериращи в сферата на услугите, намаляват броя на персонала си за шести пореден месец и по-рязко, отколкото през юли. Индексът на заетостта спада до 47,7 пункта от 47,9 пункта през юли. От своя страна индексът на количествата покупки нарасна само до 49,6 пункта от 48,3 пункта месец по-рано.

Пълното възстановяване от най-дълбоката рецесия на еврозоната ще отнеме две или повече години, показва проучване на Ройтерс, публикувано в четвъртък.

„Еврозоната застава на кръстопът, като растежът или ще продължи да се възстановява през следващите месеци или ще продължи да се проваля въпреки първоначалния отскок след премахването на блокадите“, каза Харкер. в в

От друга страна възстановяването на британската икономическа активност продължава. Индексът на мениджърите по поръчките PMI в страната нараства от 57 до 60,3 пункта през август. Показателят за сектора на услугите отчита увеличение от 56,5 до 60,1 пункта, а активността в промишлеността нараства от 53,3 до 55,3 пункта през този месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още