IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалното производство в ЕС се повишава леко през януари

България е на пето място в съюза по месечен ръст на промишленото производство през първия месец на 2019 г.

15:59 | 13.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През януари индустриалното производство е нараснало с 1,4% на месечна основа в еврозоната и с 1,0% в ЕС, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

На годишна основа обаче индустриалното производство в еврозоната намалява с 1,1%, както и с 0,4% в ЕС.

През януари производството на енергия в еврозоната е нараснало с 2,4% на месечна основа, на нетрайните потребителски стоки - с 1%, на трайните потребителски стоки - с 1,1%, на капиталовите стоки - с 0,9%, а на междинните стоки – с 0,2%.

В ЕС като цяло енергийното производство се е повишило с 1,4%, на трайните потребителски стоки – с 1,3%, както и с 1% на нетрайните потребителски стоки. Капиталовите стоки са отбелязали повишение от 0,9%, а междинните стоки – с 0,3%. Индустриално Индустриално

Най-голям ръст на индустриалното производство на месечна основа сред страните членки, за които са налични данни, са отбелязали Ирландия (+15,1%), Хърватия (+9,6%), Словения (+5,9%) и Испания (+3,6%). България е на пето място с 3,2%. Най-голям спад са регистрирали Дания (-8,6%), Латвия (-3,6%) и Румъния (-1,5%).

На годишна основа производството на капиталови стоки в еврозоната е намаляло с 3%, на междинни стоки – с 1,8%, а на трайни потребителски стоки – с 1,2%. В същото време производството на нетрайни потребителски стоки е нараснало с 0,7%, а на енергия – с 4%.

В ЕС като цяло производството на капиталови стоки е намаляло с 2,4%, на междинни стоки – с 1,2%, а на трайни потребителски стоки – с 0,1%. Производството на нетрайни потребителски стоки се е увеличило с 1,4%, а на енергия – с 2,9%.

Сред страните членки, за които са налични данни най-голям спад на индустриалното производство регистрират Ирландия (-6,2%), Люксембург (-4,2%) и Германия (-3,4%). Най-голям ръст на промишленото производство се наблюдава в Словакия (+7,2%), Полша (+6,1%) и Литва (+5,9%). В България годишният ръст на индустриалното производство достига 2,7%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:02 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още