Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Индустриалното производство в еврозоната надмина очакванията за май

Промишленото производство нараства с 0,9 на сто спрямо очакванията за ръст от 0,2%, сочат данни на Евростат

Индустриалното производство в еврозоната надмина очакванията за май

Снимка: Ройтерс

Промишленото производство в страните от еврозоната се покачва над очакваното през май, съобщава Bloomberg.

Данните се противопоставят на мрачните прогнози, предизвикани от продължаващото търговско напрежение.

Положителният прочит може да накара банкерите от Европейската централна банка, които подкрепят въвеждането на повече стимули за противодействие на слабия растеж и ниската инфлация в еврозоната, да размислят, въпреки че икономистите предупреждават, че подобрението може да бъде само временно. 

Още по темата

Статистическата агенция на Европейския съюз (ЕС) Евростат заяви, че производството на еврозоната е нараснало с 0,9% през май на месечна база, което надминава пазарните очаквания за ръст от 0,2%. Най-песимистичните очаквания спадат до 0,5%.

Евростат също ревизира нагоре своите данни за април, които сега показват спад на производството с 0,4%, вместо по-ранната оценка от 0,5%.

През март производството се понижава с 0,3%, като през февруари остава без промяна, след като през януари нарасна с 2,0%.

Увеличението през май се дължи на нарастването на производството на недълготрайните потребителски стоки като дрехи и пакетирани храни, което се увеличава с 2,7%.

На фона на оптимистичното настроение на индустриалните мениджъри по отношение на потребителските дългосрочни планове за покупки, производството на дълготрайни стоки, като хладилници и автомобили, нараства с 2,3%. Производството на капиталови стоки, като машините, пък се повишава с 1,3%.

„Не позволявайте на числата да ви заблудят“, предупреждава Берт Колин, икономист в холандската банка ING. „Без подобрена търговска перспектива, производството може да отбележи слаба втора половина на годината“, добавя експертът.

По-високи рискове около глобалните търговски напрежения накараха Европейската комисия (ЕК) тази седмица да намали перспективите за растеж на еврозоната за следващата година и да остави непроменена прогнозата за забавяне през тази година.

На годишна база промишленото производство се понижава с 0,5%, бележейки трети пореден спад.

Банкерите от ЕЦБ се договориха миналия месец относно необходимостта от по-големи стимули за икономиката на еврозоната в среда на „повишена несигурност“.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Двама представители на Фед: Готови сме за агресивно намаляване на лихвите