IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Япония отново изпадна в застой

Държавният натиск върху телекомуникационните компании да понижат таксите може да се отрази на цените и занапред

10:04 | 24.08.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Годишната потребителска инфлация в Япония е останала без промяна през юли, а държавният натиск върху телекомуникационните компании да понижат таксите може да се отрази на цените и занапред, подкопавайки допълнително усилията на централната банка да постигне ценовата си цел, коментира Ройтерс.

Индексът, който премахва ефекта на волатилните свежи храни и енергийни разходи, е нараснал незначително, което според анализаторите е сигнал, че ръстът при потребителските цени се дължи най-вече на високите разходи за енергията, а не на засилване на частното потребление.

Упорито слабата инфлация може да отложи излизането на Японската централна банка от ултрахлабавата ѝ политика. Освен това би било неуспех и за политиката Абеномика на Шиндзо Абе, докато той се стреми да бъде преизбран като лидер на партията си през септември.

„Ръстът на потребителските цени остава задвижен от волатилните свежи цени и енергийната инфлация, докато базисната инфлация остава потисната“, коментира Марсел Тиелан, старши икономист за Япония в Capital Economics.

“Ценовият натиск трябва да укрепне преди увеличението на данъка върху продажбите следващата година, но инфлацията вероятно ще остане под целта на ЯЦБ от 2%“, допълва той.

Базисният индекс на потребителските цени, който включва цените на петрола, но изключва волатилните свежи продукти, се е повишил с 0,8% през юли на годишна база, оставайки без промяна спрямо ръста от предишния месец и под медианната пазарна прогноза за увеличение от 0,9%.

Индексът, от който се премахват ефектите на цените на енергията и свежите хранителни продукти, бележи увеличение от 0,3% на годишна база през юли след ръст от 0,2% през предишния месец, показаха още държавните данни в петък.

Данните подчертават предизвикателството пред централната банка в елиминирането на дефлационното мислене, което кара компаниите да не вдигат цените си от страх, че ще изплашат по-чувствителните към разходи потребители.

Засилвайки несигурността около перспективите пред достигането на целта на ЯЦБ, говорителят на правителството Йошишиде Суга бе цитиран да казва, че японските телекоми имат пространство за намаляване на таксите за използване на смартфони с 40%.

Правителството се надява, че намалявайки бремето от разходите за смартфони за домакинствата, ще снижи разходите в други сфери и ще подкрепи потреблението като цяло.

Ако потребителите на смартфони обаче не започнат веднага да харчат парите си за друго, тази мярка може да доведе до обратния ефект най-вече за ЯЦБ, тъй като понижение с 40% на разходите ще свали инфлацията на отрицателна територия.

Оценките на правителството и частните анализатори показват, че подобен спад в таксите ще свали базисният индекс с около 0,96 пр.п.

ЯЦБ каза миналия месец, че инфлацията няма да достигне целта от 2% поне до началото на 2021 г. и предприе стъпки да направи политическата си рамка по-устойчива.

Повечето частни анализатори очакват базисната потребителска инфлация да бъде около 1% през останалата част от годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още