IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията във Франция стигна над 10-годишен връх

Нарастващите цени на енергията и производствените стоки са засенчили спада при цените на пресните храни

11:23 | 30.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Инфлацията във Франция се е ускорила през ноември с най-бързия темп от повече от десетилетие, след като нарастващите цени на енергията и производствените стоки са засенчили спада при цените на пресните храни, съобщава Bloomberg.

След като Германия отчете ръст от 6% на цените за същия период, данните за инфлацията за втората по големина икономика в еврозоната засилва опасенията за настояването на Европейската централна банка, че ръстът в цените за потребителите и бизнесите е временен. Макар че инфлацията във Франция за ноември е по-ниска от германската – 3,4%, тя все пак е над очакванията на икономистите и представлява най-големият годишен ръст от 2008 г. насам.

Данните за еврозоната ще излязат по-късно днес.

Френското правителство вече предприе мерки да подкрепи домакинствата, ограничавайки цените на енергията и раздавайки помощи на над 38 млн. души. Предвид факта, че възстановяването от пандемията от Covid все още е на ранен етап обаче, френските представители призовават ЕЦБ да не реагира на инфлацията, затягайки политиката.

„Тази инфлация за нас днес е временна, свързана е със силното търсене, което пък е свързано с възстановяването, което е много по-силно, отколкото очаквахме“, заяви финансовият министър Брюно льо Мер по радио Norte Dame. “Това, което ще накърни растежа, е да се промени политиката, внезапно да кажем, че тази инфлация е изключително висока, трябва да действаме веднага. Затова трябва да ограничим паричната политика“.

Отделни данни от вторник показаха, че разходите на потребителите са се свили неочаквано през октомври, засилвайки опасенията за това как домакинствата ще реагират на по-силната инфлация. Общите разходи са спаднали с 0,4% на месечна база, а спадът при промишлените стоки е 1,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:02 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още