IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изненадващо корейската централна банка остави лихвата непроменена

Централните банкери в Сеул дадоха алтернативен отговор на коронавируса, предлагайки микроподдръжка на самостоятелно заетите и засегнатите фирми

10:24 | 27.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Централната банка на Южна Корея опроверга очакванията и запази базовия си лихвен процент на ниво от 1,25 процента, като така предложи на създателите на глобални монетарни политики алтернативен подход за справяне с въздействието на коронавирусната епидемия, за да подпомогне страдащата икономика в основата на световната верига за технологични доставки. Това ниво основната лихва зае през октомври миналата година след тогавашното понижение с 25 базисни точки.

Въпреки това банката призна, че вътрешният и глобалният икономически растеж отслабват, а  несигурността за бъдещия растеж остава висока. 

Управителят на Корейската централна банка Ли Ю Йол заяви, че подходящият отговор на този етап е целенасочена подкрепа за компаниите, които са най-засегнати от най-голямото вирусно огнище извън Китай, а не ново намаляване на процента. Това се случва дори след понижаването на прогнозите за растежа за годината и признанието, че епидемията може да тласне икономиката в негативна посока през тримесечието.

Мнозинство от анкетираните от Bloomberg икономисти очакваха банката да реагира, като намали лихвения процент до нов рекорден минимум, повтаряйки подобна стъпка, предприета от банката след избухване на друг опасен вирус през 2015 г.

Умерената реакция на институцията се случва на фона на коментари от страна на Федералния резерв, Европейската централна банка и други големи централни банки, които подчертаха рисковете за глобалния растеж, ако епидемията продължи да ескалира. Докато някои азиатски банки вече избраха да намалят лихвите, все още има малък консенсус за това кой е най-добрият начин да се реагира, дори след среща на финансовите министри и ръководителите на централните банки на Г-20 през уикенда.

„Кризата в сферата на здравето е причината за настоящите икономически затруднения“, каза Ли. „В подобна ситуация микроподдръжката на самостоятелно заетите и компаниите в затруднение е по-ефективна от намаляването на лихвите“. 

По-конкретно, Централната банка на Южна Корея обяви свиване на ограниченията за евтини заеми, достъпни за компании, засегнати от разпростиращия се вирус в Корея, който вече зарази над 1500 души.

Банката сега очаква икономиката да нарасне с 2,1% през тази година, което е спад спрямо обявените през ноември очаквания за растеж с 2,3%.

И износът, и вносът за Китай спаднаха през първите 20 дни на февруари въпреки предимствата за наличието на повече работни дни, сигнализирайки, че вирусът прекъсва веригите за доставки между Южна Корея и най-големия ѝ търговски партньор.

Въпреки че Ли все още държи отворена вратата за възможно намаляване на лихвените проценти в отговор на вируса, решението му илюстрира нежеланието на регулатора в Сеул да използва оставащите си боеприпаси, след като негативите за рекордно ниските лихви се трупат.

„Намаляването на ставките до нула и печатането на електронни пари в класическия паричен отговор на глобалното забавяне ще се окаже неефективно този път, тъй като коронавирусът заразява сегментите, които съставляват веригите за доставки и потребителското потребление“, казва пред Bloomberg Джефри Халей, старши пазарен анализатор в Oanda Asia Pacific Pte. „Ако не можете да платите сметките си в края на месеца, сте свършен“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още