Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Китайската инфлация засега не се влияе от търговската война със САЩ

И производствената, и потребителската инфлация в страната са се ускорили леко през юни

Китайската инфлация засега не се влияе от търговската война със САЩ

Снимка: Архив Ройтерс

Производствената инфлация в Китай се е ускорила до шестмесечен връх през юни, подкрепена от силните цени на суровините и заплашвайки да наложи още натиск върху износителите в страната, докато търговската война между Вашингтон и Пекин ескалира, съобщава Ройтерс.

Годишната потребителска инфлация също се е ускорила, след като цените на храните са се увеличили по-бързо, показаха официални данни от вторник. Натискът от цените от стоките на дребно обаче остава скромен, което позволява на централната банка да запази фокуса си върху начини за подкрепа на забавящата се икономика.

САЩ и Китай си наложиха реципрочни мита за по 34 млрд. долара миналата седмица, което подхрани страховете за продължителна битка, която ще навреди на глобалните инвестиции и растеж, ще удари земеделския износ на САЩ и потенциално ще увеличи цените на храните в Китай.

Индексът на производствените цени се е увеличил с по-силните от очакванията 4,7% през юни на годишна база спрямо ръст от 4,1% през май, посочва Националната статистическа служба.

Производствената инфлация в Китай се ускорява вече три поредни месеца, след като се забави в края на 2017 г. Растежът на цените на месечна база обаче се е забавил до 0,3% през юни.

Анализатори, анкетирани от Ройтерс, очакваха производствената инфлация през юни да се ускори до 4,5%, подкрепена от скорошното възстановяване на глобалните цени на суровините.

Зад увеличението на цените стои засилване на петролното и газово производство, добив на въглища, обработка на метали и химикали и производствени сектори.

Засега няма особени сигнали в официалните данни, че промените в митата се отразяват на повечето китайски потребители.

Индексът на потребителските цени се е вдигнал до 1,9% през юни на годишна база в съответствие с очакванията за леко увеличение спрямо ръста от 1,8% през май. На месечна база индексът бележи минимален спад от 0,1%.

Базовият индекс на потребителските цени, който изключва волатилните категории на храните и енергията, остава без промяна на ниво от 1,9% през юни.

Въпреки това инвеститорите следят внимателно за сигнали за възходящ ценови натиск от американски стоки на дребно, ударени от по-високите китайски мита.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Секторът на услугите поддържа германската икономика над повърхността