IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският износ неочаквано се сви през април, докато вносът расте

Търговският излишък със САЩ през първите четири месеца на 2019 г. се е увеличил с 10,5% спрямо същия период на миналата година до около 84 млрд. долара

10:27 | 08.05.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Износът на Китай се сви през април, а вносът се увеличи и то на фона рязката промяна в търговските преговори със САЩ, довела до ескалация на спора, съобщава Bloomberg.

През миналия месец износът е намалял с 2,7%, докато вносът е нараснал с 4%. Така търговският излишък на втората по големина икономика в света достига 13,84 млрд. долара. Икономистите прогнозираха, че износът ще се повиши с 3%, а вносът ще се свие с 2,1%.

„Влошаването на данните за износа на Китай показва, че забавянето на глобалната икономика вероятно не е достигнало дъното си, докато ръстът при вноса е сигнал за възстановяване на вътрешното търсене“, коментира Пейциен Лиу от сингапурската компания Natwest Markets PLC. Според него несигурността около търговската война ще продължава да тежи върху китайската търговия.

Търговският излишък със САЩ през първите четири месеца на 2019 г. се е увеличил с 10,5% спрямо същия период на миналата година до около 570 млрд. юана (84 млрд. долара). Липсват данни обаче за отделните месеци.

Търговските преговори със САЩ претърпяват рязък обрат, след като изненадващо в неделя американският президент Доналд Тръмп заяви, че ще наложи ново повишение на митата върху китайски стоки на стойност 200 млрд. долара, защото преговорите се движат твърде бавно. Така от края на тази седмицата налозите ще са в размер на 25%, а не както досега на 10%. Тръмп освен това заплаши скоро да наложи мита и върху всички останали стоки, които до момента не са били засегнати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 21:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още