IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Не трябва да действаме прибързано спрямо преходната инфлация

Ключовото предизвикателство е да гарантираме, че няма да реагираме пресилено на временните сътресения, коментира управителят на ЕЦБ

17:10 | 28.09.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Кристин Лагард. Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Кристин Лагард. Снимка: Bloomberg LP

Управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард предупреди, че институцията трябва да внимава за евентуално твърде бързо прекратяване на стимулите на банката в отговор на вероятно „преходния“ пик на инфлацията.

В обръщение по време на конференция на ЕЦБ тя заяви, че „няма признаци това ускорение на инфлацията да се окаже широкообхватно в икономиката“.

„Ключовото предизвикателство е да гарантираме, че няма да реагираме пресилено на временните сътресения при снабдяването, които нямат отношение в средносрочен план, докато в същото време подхранваме положителните сили на търсенето, които може трайно да ускорят инфлацията към нашата инфлационна цел от 2%“, каза тя, цитирана от Ройтерс.

По думите ѝ ръководството на централната банка ще реагира само при подобрение на основната инфлация, което е трайно и отразява инфлационната динамика.

Ускорението на цените в еврозоната може да достигне до 4% до края на годината – двойно над целта от 2%, но според Лагард ценовият ръст след това бързо ще се върне към нормалното под целта и ще се задържи там през идните години.

„Фактът, че инфлацията може да мръдне леко над целта за краткотраен период от време ни позволява да бъдем търпеливи спрямо затягането на политиката, докато не сме сигурни, че подобно подобрение е устойчиво“, заяви още Лагард. Тя отново повтори, че еврозоната се нуждае от приспособяваща парична политика, за да излезе от пандемията безопасно.

И все пак очакванията са за промени в паричната политика през декември, когато банката се очаква да вземе решение за прекратяване на схемата за извънредна пандемична подкрепа в размер на 1,85 трлн. евро. Въпросът тогава ще е дали ще се въведат други стандартни мерки за подкрепа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
Setver
преди 2 години
Не самата инфлация е притеснителното нещо което ще ни накара да се замислим. А последствията от нея. Нали помните по-дъртите като мен какви бяха последствията? Ами изчезването на стоките от магазините, това вече започва да се наблюдава тук и там, но все още са на рефрема с веригодоставните проблеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
caller
преди 2 години
И до 4% да стигне, и до 10%, ако ще и до 20% да стигне инфлацията, това е преходно. Всяко нещо е преходно, просто трябва търпение. Ако трябва 1 година, ако трябва 5години, ако трябва 10години да има инфлация, все ще мине. Така че нека да не се прекратяват стимулите, за да се радваме на постиженията си относно изпълнението и преизпълнението на инфлационните евроцели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 2 години
абе вие нормални ли сте??? ... спирайте че си баааа мамицата! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още