IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Войната в Украйна засили риска от допълнително ускоряване на инфлацията

Конфликтът оказва негативно влияние и върху икономическия растеж в Европа, посочи гуверньорът на ЕЦБ

17:04 | 14.04.22 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Войната в Украйна засилва риска от допълнително ускоряване на инфлацията, с което се затвърждава позицията на Европейската централна банка (ЕЦБ) относно прекратяването на стимулите през третото тримесечие. Това заяви гуверньорът Кристин Лагард по време на пресконференция в четвъртък след заседанието на регулатора.

Инфлацията в еврозоната през март вече е три пъти на целевото равнище на ЕЦБ от 2%, основно заради поскъпващите енергоносители, чиято цена е с 45% по-висока спрямо същия период на миналата година.

 

 

"Енергията ще продължи да е скъпа в краткосрочен план и после ще се върне на умерени равнища до известна степен", каза Лагард.

Тя заяви, че не е сигурно колко устойчиво ще е покачването на показателя, като се има предвид ролята на временните пандемични ефекти и индиректните ефекти от поскъпналите енергоносители.

В същото време конфликтът в Украйна оказва влияние и върху икономическия растеж в Европа.

"Рисковете за растежа са нараснали значително заради войната, докато пандемичните рискове са намалели", посочи Лагард.

Икономиката на еврозоната се е разраснала с 0,3% в последните три месеца на 2021 г., а очакванията за първото тримесечие на 2022 г. е растежът да е останал слаб основно заради въведените противоепидемични мерки.

Лагард обясни, че има няколко фактора, които сигнализират за слаб растеж и през настоящия период - един от тях е войната в Украйна, която вече натежава на доверието на бизнеса и домакинствата, включително заради несигурността, която конфликтът предизвиква.

Новите ограничителни мерки срещу разпространението на коронавируса в Азия допълнително допринасят за проблемите с веригите за доставка.

Въпреки това по думите на Лагард силният пазар на труда ще продължи да подкрепя доходите и потреблението, а "фискалната и паричната политика продължават да са от първостепенно значение, особено в тази трудна геополитическа ституация".

Последните данни показаха, че безработицата в еврозоната се е свила на рекордно ниско ниво от 6,8%, докато ръстът на заплатите продължава да е приглушен.

Управителят на ЕЦБ спомена и инструмента NextGenerationEU (План за възстановяване и устойчивост), по който България получи одобрение от Европейската комисия преди седмица.

"Успешното въвеждане в действие на плановете за инвестиции и реформи по програмата ще ускори енергийната и зелената трансформация. Това би трябвало да спомогне за подсилването на дългосрочния растеж и устойчивост в еврозоната", каза Лагард.

В края на март Лагард предупреди, че колкото по-дълго продължава войната в Украйна, толкова по-висока ще е икономическата цена и по-голяма ще е вероятността да попаднем в по-неблагоприятни сценарии.

"Това с колко ще се ускори инфлацията и с колко ще се забави ръстът в крайна сметка ще зависи от това как се развият конфликтът и санкциите", каза тогава Лагард.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 2 години
Не знам какво да кажа.Мисля че ако народа не се вдигне пред централата им във Франкфурт няма да има отрезвяване.Те живеят в друг свят и не им пука за хората.Звучи абсурдно но смятам че това е пътя.Да се иска съд и присъди за членовете на ЕЦБ.От някъде трябва да се тръгне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
Един Българин
преди 2 години
Така е, само постни оправдания за недалновидната им политика. Още лятото имаше статия за незапълнените газови хранилища. Нямаше да е такава цената као имаше газ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 2 години
Нужно е обединение на ниво държави,Европейски съюз,да се създадат някакви сдружение и да се иска тази жена и всички отговорни ,а паричната политика в Европейската банка да бъдат изправени пред съд.Тези хора,начело с Кристин Лагард са престъпници.Целенасочено те докараха и инфлацията и всички проблеми в ЕС с политиката си на евтини кредити и ниски лихви.Нужен е съд и присъди !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
Борката
преди 2 години
Путин призова да се ускорят усилията по пренасочване на доставките на нефт и газ от запада на нови пазари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
khao
преди 2 години
нали... ако не е това ще да е Голямото червено петно на Юпитер или нещо друго, но със сигурност причината не е че печатате над 10 години!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още