IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Молбите за помощи при безработица в САЩ продължават да намаляват

Четириседмичната средна стойност на броя молби стигна най-ниското си ниво от 1973 г.

16:21 | 03.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Броят на молбите за помощи при безработица в САЩ е бил малко под очакванията миналата седмица, докато компаниите явно се опитват да преодолеят влиянието от разпространението на омикрон варианта на коронавируса, съобщава CNBC.

Молбите за помощи при безработица в седмицата до 29 януари са били общо 238 хиляди, което е малко под оценката за 245 хиляди на Dow Jones, съобщи министерството на труда в четвъртък. Броят им е по-малко и от този през предишната седмица, за която бе ревизиран нагоре до 261 хиляди.

С доклада се приключва един труден януари, в който милиони американци изгубиха работа заради влиянието на пандемията от Covid-19. На фона на острия спад заразени през последните две седмици икономистите изразяват оптимизъм, че тенденцията ще се обърне.

Броят на молбите се увеличи, след като за кратко спадна под 200 хил. в началото на декември и отбеляза най-ниското си ниво от над 50 години.

Броят на продължаващите заявления, които се движат с една седмица закъснение спрямо новите, показва значителен спад – с 44 хиляди до 1,63 млн. Четириседмичната средна стойност, която помага да се преодолее седмичната волатилност, спадна до 1,62 млн., което е най-ниското ниво от 4 август 1973 г.

Общият брой на получаващите помощи по всички програми е намалял със 73 205 до 2,07 милиона, сочат данните до 15 януари. За сравнение, преди година броят им е бил 18,5 млн. и е намалял значително, след като удължените помощи за безработни са изтекли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още