IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неизпълнените поръчки в германската индустрия достигат рекордно високо ниво

Германските индустриални фирми трябва да работят 7,4 месеца, за да обработят съществуващите поръчки, ако се приеме, че няма да влизат нови

14:34 | 17.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Фабрика за производство на зарядни станции за електромобили на Qwello. <em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Фабрика за производство на зарядни станции за електромобили на Qwello. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

В германската индустрия се натрупват все повече неизпълнени поръчки на фона на производствените затруднения. Изоставането на поръчките е нараснало през септември с 2,4% спрямо предходния месец, както съобщи Федералната статистическа служба в сряда. Това изоставане нараства непрекъснато от юни 2020 г. и сега е достигнало най-високото ниво от началото на воденето на тази статистика през януари 2015 г.

От месеци поръчките се развиват по-бързо от продажбите. „Компаниите в производствения сектор получиха повече нови поръчки, отколкото биха могли да обработят“, обобщават тенденцията статистиците. „Една от основните причини за голямото изоставане в поръчките вероятно ще бъдат затрудненията при доставката на предварителни продукти“. Например производителите на автомобили страдат от липса на чипове, поради което не могат да изградят толкова превозни средства, колкото се търсят от пазара. 

„Книгите с поръчките се пукат по шевовете, защото производството, което е затиснато от затруднения в доставките, не може да се справи с търсенето“, казва пред Ройтерс икономистът на DekaBank Андреас Шойерле. „Тук се трупа търсене, което ще доведе до допълнителни импулси през следващата година, ако затрудненията при доставките бъдат разрешени“.

Този импулс обаче може да се окаже малко по-слаб, отколкото предполага изоставането на поръчките, тъй като съдържа и повторени поръчки. „За да получат предварителен продукт, компаниите са го поръчали от няколко доставчици“, казва Шойерле.

Рекорд и по отношение на времевия обхват

Обхватът на изоставането на поръчките също се увеличава още повече и достигна 7,4 месеца през септември – също нов връх, откакто започват да се водят данни през 2015 г. Тази стойност показва колко месеца теоретично биха били необходими на компаниите, за да обслужат съществуващите поръчки, ако се приеме, че продажбите остават същите - без нови поръчки.

Отворените поръчки от Германия са се увеличили с 1,2% от август до септември, докато тези от чужбина са нараснали с 3,1%. В сравнение с февруари 2020 г., месеца преди ограниченията, причинени от пандемията на коронавуруса в Германия, общото изоставане на поръчките е с 24,6 процента по-високо.

При производителите на инвестиционни стоки увеличението е с 2,7 на сто. То се дължи най-вече на производителите на моторни превозни средства и части за моторни превозни средства (плюс 5,9 процента) и производители на машини (плюс 3,9 процента). Наличностите на междинни стоки (суровини и др.) се увеличават с 1,8 на сто. В сегмента на потребителските стоки, от друга страна, се наблюдава спад от 0,5 процента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още