IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите молби за помощи при безработица в САЩ паднаха под 400 хиляди

Това става за първи път от 5 седмици, като средната стойност за последните 4 седмици се е понижила с 2 000 до 404 500

16:58 | 03.11.11 г.
Новите молби за помощи при безработица в САЩ паднаха под 400 хиляди

Първоначалните молби за помощи за безработни в САЩ паднаха под 400 000 през миналата седмица за първи път от 5 седмици, което предполага умерено подобрение на трудовия пазар, съобщи Ройтерс, като се позова на съобщение на американското министерство на труда.

Молбите са намалели с 9 000 до сезонно изгладените 397 000 през работната седмица, приключила на 29 октомври, докато тези за предходната бяха коригирани в посока на повишение до 406 000. Предварителните очаквания на анализаторите бяха за спад до 400 000.

„Пазарът на труда продължава да се стабилизира в условия, при които мнозина губят работните си места, а темпото на създаването на нови остава на ниво, което не впечатлява“, заяви Питър Бууквар, стратег за ценните книжа в Miller Tabak and Co. в Ню Йорк.

Нивото на първоначалните молби за помощи за безработни остава доста над нивата от преди рецесията и едва в няколко случай е падало под 400 000 през настоящата година, което предполага липсата на бърз обрат на пазара на труда.

Показателят за молбите през последните 4 седмици, който е смятан за по-добър индикатор за тенденциите на трудовия пазар, се понижава с 2 000 до 404 500.

Общият брой на хората, получаващи помощи за безработни по постоянни правителствени програми през работната седмица, приключила на 22 октомври, е 3,68 млн. души, което е с 15 000 души по-малко от коригирания показател за предходната седмица.

В друго свое съобщение от днес министерството на труда обяви, че производителността извън земеделския сектор е нараснала през третото тримесечие, докато ръстът при заплащането и бонусите рязко се е забавил, което показва, че част от инфлационният натиск е намалял дори при ускореното темпо на икономически растеж.

Производителността е нараснала с годишен темп от 3,1%, което е най-висок ръст от първото тримесечие на 2010 г., като през първите две тримесечия на настоящата година  бе регистриран спад. Анализаторите очакваха ръст от 2,8%.

Увеличаването на продуктивността е в унисон с връщането към силен икономически ръст през третото тримесечие при сериозното забавяне през първата половина на годината.

Разходите за единица труд пък са се понижили с 2,4%, което е доста над прогнозираното от анализаторите понижение от 0,8%. „Това означава забавяне на инфлацията“, заяви Робърт ван Бетънбърг, ръководител на отдела за глобални проучвания в Louis Capital Markets в Ню Йорк.

Заплащането на час през тримесечието е нараснало с 0,6%, докато през второто регистрира ръст от 2,7%, а през първото - 5,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още