IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на БВП на САЩ се ускори до 2,5% през третото тримесечие

С основна заслуга за добрия резултат е нарастването на потребителските разходи и на бизнес инвестициите

16:50 | 27.10.11 г.
Ръстът на БВП на САЩ се ускори до 2,5% през третото тримесечие

Американската икономика нарасна през третото тримесечие с най-бързото си темпо за последната година, след като потребителите и бизнеса изоставиха опасенията си за възстановяването и увеличиха разходите си, създавайки импулс, който може да продължи през последните 3 месеца от годината, съобщи Ройтерс, като се позова на публикуваните данни от министерството на търговията на страната.

Брутният вътрешен продукт на САЩ през третото тримесечие регистрира ръст от 2,5% на годишна база, което е сериозно подобрение спрямо показателя от 1,0% за второто тримесечие, като същевременно напълно оправда прогнозите на анализаторите.

Потребителските разходи през третото тримесечие са най-силните от последните 3 месеца на 2010 г. насам, докато инвестиционните разходи на бизнеса са нараснали с най-бързото темпо за повече от година. Заедно с по-бавното темпо на натрупване на запаси от бизнеса това полага основата на солидно представяне през четвъртото тримесечие, но забавянето на европейските икономики и изтощаването на търсенето в САЩ може да доведе до слабост в началото на 2012 г.

Потребителското търсене, което е с принос от около 70% в американската икономическа активност, нарасна през третото тримесечие с 2,4% след свиване с 0,7% през второто въпреки пониженото потребителското доверие, паднало до нива от периода на рецесията през 2007-2009 г.

Разходите на бизнеса през тримесечието регистрират ръст от 16,3%, докато запасите са се увеличили с едва 5,4 млрд. долара, което е най-ниският показател от последното тримесечие на 2009 г., при нарастване с 39,1 млрд. долара през второто тримесечие.

Ако бъдат изключени запасите, ръстът през третото тримесечие достига 3,6%, подчертавайки същинската сила на вътрешното търсене, като показателят за второто тримесечие бе 1,6%.

Нарастването на БВП през периода юли-септември бе подкрепено и от по-ниския търговски дефицит на САЩ.

Ръстът на разходите за жилищно строителство обаче е забавил темпо до 2,4% след постигнати 4,2% през второто тримесечие.

Правителствените разходи са останали без промяна, отразявайки продължаващите бюджетни съкращения от страна на държавата и местните управи.

От съобщението на министерството става ясно също, че инфлационният натиск остава умерен, тъй като ръстът на потребителските цени като елемент на БВП се забавя до 2,4% през третото тримесечие в сравнение с 3,3% през второто.

Същинските потребителски цени, които изключват хранителните продукти и енергоносителите, регистрират ръст от 2,1% при 2,3% през второто тримесечие.

Икономическото възстановяване обаче остава твърде слабо за понижаване на нивото на безработица, което се задържа над 9% за пети пореден месец.

През миналата седмица само 2 000 души по-малко са подали първоначални молби за помощи за безработни, като общият им брой достига сезонно изгладените 402 000, става ясно от публикуваните данни от американското министерство на труда. Това е четвърто понижение през последните 6 седмици.

Показателят за последните 4 седмици обаче, който отразява по-устойчивите тенденции на пазара на труда, нараства до 405 500, след като само преди две седмици бе достигнал 6-месечно дъно.

Въпреки последното намаляване броят на новите молби за помощи за безработни упорито се задържа над нивото от 400 000, под което е слязъл само два пъти от март досега.

Според анализаторите за съществен ръст на работните места показателят трябва да падне под 375 000, което не се е случвало от февруари.

Броят на съкратените служители, които продължават да получават помощи за безработни, обаче е намалял до най-ниското си ниво за последните 3 години, достигайки 3,65 млн. души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още