IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ оряза прогнозата си за БВП на САЩ и понижи тази за еврозоната

Чернова на Световния икономически преглед на фонда, който предстои да излезе през септември, показва понижение на прогнозата за ръста на САЩ през 2011 г. до 1,6%

10:17 | 30.08.11 г. 2
МВФ оряза прогнозата си за БВП на САЩ и понижи тази за еврозоната

Международният валутен фонд (МВФ) понижи прогнозата си за ръста на американския брутен вътрешен продукт и обяви, че Федералният резерв на САЩ и Европейската централна банка трябва да се подготвят за разхлабване на политиката, съобщи Ройтерс, като се позова на италианската информационна агенция ANSA. Агенцията разполага с чернова на Световния икономически преглед на МВФ, който предстои да бъде публикуван през септември.

МВФ намалява рязко прогнозата си за ръста на САЩ за 2011 г. до 1,6% от досегашните 2,5%, обявени само преди 2 месеца, и понижава перспективата за 2012 г. до 2,0% от 2,7%, посочва италианската агенция.

Като се имат предвид увеличаващите се рискове за ръста на САЩ, Фед „трябва да се готви да предприеме нови неконвенционелни мерки в подкрепа на икономиката“, цитира тя доклада.

Преразглеждането е в унисон със скорошните коментари на генералния директор на МВФ Кристин Лагард и други високопоставени представители на фонда, които предупредиха за слабостта на глобалното възстановяване и влошаването на перспективите. От МВФ обаче дадоха ясно да се разбере, че не предвиждат световна рецесия.

Загрижена за слабия икономически растеж, Лагард увеличи призивите, отправяни от МВФ към Европа от 2009 г. досега, с цел да осигури адекватна капитализация на банките там.

В реч в събота на годишната среща на Фед в Джаксън Хол, щата Уайоминг, Лагард предупреди, че световната икономика е навлязла в опасен нов стадий и призова за спешни действия, включително „задължителна солидна рекапитализация“ на европейските банки.

Тя призова американските политици да открият баланс между намаляването на публичния дълг и подкрепа за възстановяването. Лагард заяви, че централните банки трябва да са готови да предприемат нови неконвенционални действия, ако се наложи, за да запазят световната икономика.

МВФ понижи и прогнозата си за ръста в еврозоната през 2011 г. до 1,8% от 2,0%, а за 2012 г. - до 1,4% от 1,7%, пише ANSA.

При наличието на несигурен ръст и понижени инфлационни рискове ЕЦБ трябва да избягва повишаването на основния лихвен процент и разполага с пространство за разхлабване на монетарната си политика, ако рисковете за забавяне на ръста останат, смятат в МВФ.

ЕЦБ трябва също „да продължи да се намесва сериозно на пазарите на национален дълг, за да бъде избегната прекалена ликвидност“, цитира документа италианската агенция. През този месец финансовата институция започна да изкупува италиански и испански държавни облигации, за да предотврати пазарни атаки, които вдигнаха нивата на доходност по тях до нива, невъзможни за обслужване.

МВФ понижава слабо прогнозата си за световния икономически растеж за годината до 4,2% в сравнение с показателя от 4,3% през юни, както и очакванията си за 2012 г. до 4,3% от 4,5%.

Прогнозата за ръста в Германия, най-голямата икономика в еврозоната, остава без промяна за тази година на ниво от 3,2%, докато очакванията за 2012 г. са понижени до 1,6% от 2,0%.

Френският БВП за тази година обаче е орязан до 0,3% от 1,8%, както и прогнозата за 2012 г. до 1,6% от 3,1%.

Понижението на прогнозата за ръста на италианския БВП е до 0,8% от 1,0% за 2011 г., докато за следващата година е по-сериозно – до 0,7% от 1,3%, което я оставя в характерната й позиция с най-бавен ръст сред големите световни икономики.

Прогнозите за Испания са за по-бавен ръст от 0,7% спрямо 0,8% през тази година и 1,3% спрямо 1,6% за следващата, посочва ANSA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
Световните финанси изгърмяха. Дойде ред и на европейския дълг. Заради това може да се предполага, че фалитът на Гърция е изгоден за САЩ не само, за да вдигне за пореден път тавана на своя държавен дълг, но и за да прехвърли непосилното дефлационно бреме върху европейците. Според много експерти хиперинфлацията на долара и на основните световни валути е неизбежна. Засега е ясно колко може да струва временното спасяване на Гърция, Италия и Испания. Не е ясно обаче защо Германия ще иска да ги спасява. Светлото бъдеще на ЕС вече е в миналото. Глобалната финансова олигархия иска да спаси властта си над света даже с демонтирането на САЩ и ЕС. В скоро време ще има голям развод между ЕС и САЩ, голям сейр ще стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
lyusien
преди 12 години
Всеки може да сгреши -дори М В Ф Запишете прогнозите на фонда и ги сравнете с деиствителните такива през април 2012 Чаоо Желая ви успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още