IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на американската икономика за второто тримесечие бе понижен

Ръстът е само 1,0% при предварително обявени 1,3% заради по-слаби бизнес запаси и износ и въпреки положителната корекция при потребителските разходи

17:29 | 26.08.11 г.
Ръстът на американската икономика за второто тримесечие бе понижен

Американската икономика е нараснала с малко по-бавно темпо през второто тримесечие, тъй като бизнес запасите и износът са по-слаби от предварително обявените данни, макар потребителските разходи да са коригирани нагоре, сочи съобщение на министерството на търговията на САЩ, цитирано от Ройтерс.

Брутният вътрешен продукт е регистрирал ръст от 1,0% на годишна база, докато предишните данни бяха за увеличение от 1,3%.

От министерството посочват също, че през посочения период корпоративните печалби след облагането с данъци са нараснали с най-бързо темпо за последната година.

Предварителните очаквания на икономистите бяха за забавяне на икономическия ръст до 1,1%.

През първото тримесечие пък икономиката е нараснала с едва 0,4%.

Данните показват, че икономиката на САЩ е почти в застой през първата половина на годината.

Запасите на бизнеса са нараснали с 40,6 млрд. долара вместо с предварително обявените 49,6 млрд. долара, което орязва 0,23 процентни пункта от ръста на БВП през тримесечието. Добрата новина е, че стоките не залежават по рафтовете, което може да подкрепи растежа през третото тримесечие.

Ако се изключат запасите, ръстът на икономиката през второто тримесечие е 1,2%.

При износа корекцията в ръста е до 3,1% от предварително обявените 6,0%. Вносът е нараснал с 1,9% вместо с 1,3%.

Това показва малко по-голям търговски дефицит и минимален принос на търговията в ръста на БВП, който преди корекцията имаше принос от 0,58% в ръста на БВП.

Намалелият принос на бизнес запасите се компенсира от потребителските разходи, които бяха коригирани до 0,4% от досегашните 0,1%.

Увеличаването на разходите, които формират над две трети от икономическата активност на САЩ, все пак остава най-слабото след четвъртото тримесечие на 2009 г.

Разходите на бизнеса бяха коригирани до ръст от 9,9% от 6,3%, след като инвестициите в имоти и оборудване извън жилищните, както и в софтуер, се оказаха по-високи от предварителните оценки. Съществуват обаче опасения, че настоящите колебания на фондовите пазари могат да направят бизнесмените по-нерешителни по отношение на капиталови разходи и наемане на нови служители.

Корпоративните печалби след данъци са нараснали през второто тримесечие с 4,1%, след като ръстът им през първите 3 месеца на годината бе с минималните 0,1%.

Съобщението на министерството сочи, че инфлационният натиск намалява, като ценовият индекс на личните потребителски разходи се увеличава до 3,2% в сравнение с 3,9% през първото тримесечие.

Основният индекс на личните потребителски разходи, който се следи отблизо от американския Федерален резерв, е напреднал до 2,2%, което е най-големият му ръст от четвъртото тримесечие на 2009 г., в сравнение с предварително обявените 2,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още