IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БВП през второто тримесечие с ръст от 1,9% на годишна база и 0,1% на тримесечна

Основен принос за растежа на годишна база имат износът, който нараства с 11,6% и инвестициите в основен капитал с ръст от 9,5%

11:40 | 12.08.11 г. 14
Автор - снимка
Създател
БВП през второто тримесечие с ръст от 1,9% на годишна база и 0,1% на тримесечна

Сезонно изгладените данни на БВП през второто тримесечие на 2011 г. показват растеж от 1,9% спрямо същото тримесечие на предходната година и 0,1% спрямо първото тримесечие на 2011 година, съобщава НСИ.

Темп на прираст на БВП спрямо съответното тримесечие на предходната година според сезонно изгладени данни с корекция за разликите в броя на работните дни:

Графика: НСИ

По отношение на компонентите на крайното използване основен принос за регистрирания положителен икономически растеж на годишна база има износът на стоки и услуги, който се увеличава с 11,6%. Вносът на стоки и услуги нараства със 7,9% спрямо съответното тримесечие на предходната година. Крайното потребление и бруто капиталообразуването в основен капитал отчитат ръст спрямо съответното тримесечие на предходната година съответно с 0,9 и 9,5%.

Според експресните оценки на БВП по елементи на крайното използване през второто тримесечие на 2011 г. крайното потребление и бруто капиталообразуване в основен капитал бележат ръст съответно с 1,3 и 4,4%. Износът на стоки и услуги през второто тримесечие намалява с 0,5% спрямо предходното. През същия период вносът на стоки и услуги се увеличава с 2,4% спрямо предходното тримесечие.

Таблица: НСИ

Според експресните оценки на Националния статистически институт за второто тримесечие на 2011 г. БВП в номинално изражение достига до 18,707 млрд. лв.

По елементи на крайното използване най-голям дял в БВП заема крайното потребление  (76,4%), което в стойностно изражение възлиза на 14,301 млрд. лв. През второто тримесечие на 2011 г. бруто капиталообразуването е 4,573 млрд. лв. и има относителен дял от 24,5% в БВП. Външнотърговското салдо е отрицателно.

През второто тримесечие на 2011 г. спрямо същото тримесечие на предходната година брутната добавена стойност нараства с 1,2%, като ди

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 0 rate down comment 1
OPASEN
преди 12 години
Точно с това Q3_2011 ще имаме грижи - туристическия сезон тази година ми се вижда ялов, а това е основно перо !!!Ама така ще е, като ни управляват некадърници и крадци, които убиха малкия и голяма част от средния бизнес ... Разбира се, поръчково!! ;-))А при това положение за какъв ръст си мечтаем ??Трябва бая да падне БВП, за да имаме чак след това ръст на дъното :-)) хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 0
amanotumnici
преди 12 години
Ще ти кажа как ще се стигнат 3.6% за годината ... като променят базата след ревизия :)Иначе, 3.6% е прогноза на правителството и е направена целево оптимистична, а не реалистична.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Дано, че не ги виждам 3,6% как ще ги стигнем иначе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 1
kapac
преди 12 години
През второто тримесечие винаги се забелязва забавяне на растежа от поне десетилетие. Това си е тенденция. Да се надяваме, че след ревизиране на данните числата ще се вдигнат. Ако няма съществени сътресения навън, 4 процента ръст през трето тримесечие ми изглеждат постижими. Дано да се окажа прав :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 0
amanotumnici
преди 12 години
Напрактика, това, което отчита НСИ не е ясно, колко е вярно. "Ръстът" му викате ръст само поради причината, че не е отрицателно числото, иначе ръст имат Китайците. В момента ЕЦБ и ФЕД са пуснали печатниците на пари на денонощен режим. Поради високата задлъжнялост се наливат много пари, които освен, че ще генерират инфлация, ще правят ръст в краткосрочен план. При нас няма мърдане, гипс-бетон сме. Няма раздвижване на пазара на труда, няма ръст на заплатите, няма ръст на потреблението и инвестициите. Света навлиза в нова криза - дългова. Тук някои много ще спечелят, за сметка на други. Печелят тези, които правят дълг, останалите държави ще го покрият с инфлация, която ще обезцени задълженията, след като се напечатат пари. Ние какво правим? Хвалим се с нисък дефицит - големите страни ни потупват по рамоти и ни викат "браво", а вътрешно си мислят "дай Боже повече *** като тях, за да живеем ние по-добре"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 1
Банката
преди 12 години
На -0.5% ли казваш да пада, лошо,гадно, притеснително, криза..? Я виж Гърция, при тях стойностите 17% безработица и -8% БВП какво са тогава..? Стига драматизации и шокове..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 2
Pivoley
преди 12 години
Данните са доста притеснителни. Общо взето, започваме да губим и слабата инерция, която бяхме набрали. Едва, 0.1% ръст на тримесечна база, като обаче положителното е че най-накрая имаме ръст на индивидуалното потребление. Неприятното е че износът пада на тримесечна база. Тоест, вече ще трябва да разчитаме предимно на потреблението, което си остава все така слабо. За мен, като цяло, данните са по-скоро негативни и малко под очакванията. Дянков НЯМА как да се гордее с тези цифри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 3
hellwitch
преди 12 години
Естествено, че базата е по висока, но ако искаме да има развитие ни трябва растеж от порядъка на 5-6%, защото базовия ни БВП е доста нисък като цяло. Сравни с БВП на затъващата Гърция например. Може да са в рецесия още 5 години и пак да са с по-висок БВП на глава от населението. При това Гърците са със сходен на нашия манталитет(далавераджийски) и брой население.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 1
Банката
преди 12 години
Изумяваш ме с коментарите си. Погледни базата на която се изчисляват коефицентите, дали са еднакви през последните тримесечия и се изкажи след това..:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 5
hellwitch
преди 12 години
Възстановяването губи инерция. Дано не се обърне поне в нов спад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още