IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският дефицит на САЩ без промяна през август

Броят на новите молби за помощи за безработни остана почти без промяна

17:25 | 13.10.11 г. 1
Търговският дефицит на САЩ без промяна през август

Американският външнотърговски дефицит остана на практика непроменен през август, но дефицитът с Китай достигна рекордно високи стойности, съобщиха от американското министерство на търговията, цитирани от MarketWatch.

Общият търговски дефицит е в размер на 45,6 млрд. долара, като данните за юли бяха коригирани до същия показател от предварително обявените 44,8 млрд. долара.

Данните почти съвпаднаха и с очакванията на анализаторите.

След два месеца на дефицит над 50 млрд. долара през юли той намаля с 11,4%, което бе най-големият процентен спад от май 2009 г.

С елиминиране на инфлационния ефект търговският дефицит нараства с 2,1% до 47 млрд. долара, като тези данни се вземат под внимание при изчисляване на брутния вътрешен продукт на САЩ.

Износът е намалял с 95 млн. долара до 177,6 млрд. долара, като се регистрира спад в продажбите на автомобили, самолетни двигатели и оборудване за петролни платформи.

Вносът също се е понижил със 11 млн. долара до 223,2 млрд. долара при спад на вноса на автомобили, облекло и самолети.

Въпреки липсата на промяна в общия показател за търговията дефицитът с Китай нараства до рекордните 29 млрд. долара през август от 28,2 млрд. долара през аналогичния месец на 2010 г. и от 27 млрд. през юли тази година.

За последната година общият търговски дефицит на САЩ е 564,3 млрд. долара, като за момента се движи с 13% над нивото от предходните 12 месеца, а само с Китай е за 189,3 млрд. долара.

Във вторник американският Сенат одобри законопроект, който ще позволи въвеждането на нови мита върху стоките от Китай и други държави, които изкуствено понижават или повишават курса на своите валути. В контролираната от Републиканската партия Камара на представителите обаче законопроектът може да се задържи дълго, тъй като не влиза в партийните приоритети.

Все още се очаква търговският дефицит да подкрепи леко ръста на БВП на страната през третото тримесечие, тъй като средният дефицит през юли и август е по-нисък от средния през второто тримесечие.

Междувременно американското министерство на труда съобщи, че новите молби за помощи за безработни през работната седмица, приключила на 8 октомври, са намалели с 1 000 броя до сезонно изгладените 404 000, докато за предходната седмица показателят бе коригиран в посока на повишение до 405 000 при предварително обявени 401 000.

Заетите извън земеделския сектор се увеличиха със 103 000 души през септември, докато за предходния месец увеличението бе от 57 000.

Новите молби за помощи за безработни се задържат около нивото от 400 000 за трета поредна седмица, което се тълкува като известно подобрение на пазара на труда.

Според представител на министерството на труда в данните няма нищо необичайно. Той обаче отбеляза, че молбите за помощи все по-често нарастват в началото на тримесечието.

Показателят за новите молби за помощи за последните 4 седмици, за който се смята, че отразява по-добре тенденциите на трудовия пазар, се понижава със 7 000 до 408 000.

Броят на хората, които продължават да получават помощи за безработни след първата седмица по редовни държавни програми, е намалял с 55 000 до 3,67 млн. души през работната седмица, приключила на 1 октомври, опровергавайки прогнозите на анализаторите, които очакваха показател от 3,70 млн.

Броят на американците, получаващи извънредни помощи за безработни, се е понижил с 11 412 до 3,02 млн. души през работната седмица, приключила на 24 септември. За същия период общо 6,82 млн. души са получили помощи за безработни по всички програми, което е с 39 203 души по-малко в сравнение с предходната седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Internet
преди 12 години
За последната година общият търговски дефицит на САЩ е 564,3 млрд. долара, като за момента се движи с 13% над нивото от предходните 12 месеца, а само с Китай е за 189,3 млрд. долара
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още