IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският излишък на Австралия с ръст от 72% през август

Централната банка на страната остави непроменен основния лихвен процент

10:27 | 04.10.11 г.
Търговският излишък на Австралия с ръст от 72% през август

Търговският излишък на Австралия нарасна със 72% на месечна база през август, след като износът на въглища и руди нарасна въпреки опасенията за забавяне на световния икономически растеж, съобщиха от австралийската статистическа служба, цитирани от ВВС.

Износът се е увеличил с 8% спрямо юли, докато вносът е нараснал с едва 3%. Това е увеличило търговския излишък до 3,1 млрд. австралийски долара, което е второто най-добро постижение за времето на водене на статистиката. През юли той е бил 1,817 млрд. австралийски долара.

„Обемите на износ наистина отскачат и това ще бъде голям стимул за икономиката през тримесечието“, заяви Брайън Ридикън от Macquarie.

Според анализатори основен фактор за ръста при износа са доставките на полезни изкопаеми за азиатските икономики, като при запазване на тенденцията за преселване на все повече хора от селските райони към градовете в Индия и Китай търсенето им ще продължи да се увеличава. „И в двете държави живеят по над 1 млрд. души, а това е сериозен фактор“, твърди Дейвид Ленъкс от Fat Prophets.

Докато там протичат процеси на бърза урбанизация, ще се наложи увеличаване на мощностите за производство на електроенергия, за да бъде задоволено нарастващото търсене. „Този процес не зависи от това какво се случва в САЩ или европейските икономики“, посочва Ленъкс.

Междувременно централната банка на страната остави непроменен основния лихвен процент на ниво от 4,75%.

Въпреки окуражаващите данни за износа от финансовата институция дадоха да се разбере, че може да разхлабят монетарната си политика.

Управителят на централната банка Глен Стивънс заяви, че забавянето в САЩ и продължаващата дългова криза в Европа изглежда ще се отразят неблагоприятно на световния икономически растеж, което ще засегне и австралийската икономика.

„Показателите сочат, че темпото на краткосрочния растеж е малко вероятно да бъде толкова силно, колкото се смяташе по-рано“, посочва Стивънс в съобщение на банката.

Съществуват опасения, че докато добивната индустрия на страната преживява бум, останалите сектори на икономиката преминават през труден период заради намаляващото потребителско търсене.

Централната банка обаче настоява, че е готова да действа в посока на подкрепа за търсенето. „Подобрените перспективи относно инфлацията биха увеличили възможностите на монетарната политика да осигури известна подкрепа за търсенето, ако това се окаже необходимо“, се посочва в изявлението на финансовата институция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още