Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Новите работни места в САЩ неочаквано намаляват за пръв път от над година

Омикрон щамът вероятно е повлиял на пазара на труда в страната в началото на 2022 г.

Новите работни места в САЩ неочаквано намаляват за пръв път от над година

Снимка: Bloomberg L.P.

Броят на новооткритите работни места, извън земеделието, в САЩ неочаквано се е свил през януари, показват данните на института ADP, цитирани от CNBC. Това е първото понижение от над година насам.

Новооткритите позиции в  частния сектор са намалели с 301 хил. броя през миналия месец, когато изглежда разпространението на омикрон щама е повлиял на пазара на труда в страната. За сравнение – прогнозите на Dow Jones бяха за ръст от 200 хил., а увеличението през декември - от 776 хил. броя. Това е първото обявено от института понижение от декември 2020 г.

Още по темата

Над половината от спада се дължи на туристическия и развлекателния сектор, където понижението е било от 154 хил. позиции.

Работните места в търговията, транспорта и комуналните услуги са намалели с 62 хил., докато тези в други сектори са се свили с 23 хил. броя.

Секторът на производството също е загубил 21 хил. позиции, а образованието и здравните услуги са отписали 15 хил. позиции. В строителството спадът е бил в размер на 10 хил. работни места.

Фирмите, предлагащи услуги, са изгубили 273 хил. работни места, а тези, предлагащи стоки – 23 хил. работни места.

"Възстановяването на пазара на труда се забави в началото на 2022 г. поради влиянието на омикрон и неговия значителен, макар и вероятно временен, ефект върху ръста в броя работни места“, каза главният икономист в института Нела Ричърдсън.

Предстои в петък министерството на труда на страната да публикува традиционните данни за новооткритите работни места – извън стопанския сектор – в САЩ. Експертите на Wall Street очакват ръст от 150 хил. работни места, въпреки че икономистите и Белият дом предупреждават, че числата може да не са толкова добри заради омикрон и статистическите ефекти от начина, по който министерството изчислява данните.

Още по темата

Въпреки че докладът на ADP може да е сигнал и за лоши резултати в петък, то данните от двата документа може да се различават. През декември ръстът, изчислен от ADP преди ревизията, в размер на 807 хил. работни места бе значително над данните на министерството за 211 хил. позиции в частния сектор и за 199 хил. извън земеделието.

Спадът през януари 2022 г. е отчетен основно в малките фирми с персонал под 50 души, където работните места са се свили със 144 хил. броя. Бизнесите с над 500 служители са свили позициите с 98 хил., докато средно големите предприятия – с 59 хил. броя.

Представителите на Федералния резерв следят зорко данните за пазара на труда. Според централните банкери американската икономика е близо до постигането на пълна заетост.

По статията работиха: Симона Гоцова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Новини
АЦБ: Домакинствата може да издържат на лихвени равнища до 5%