IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите работни места в САЩ са се увеличили с повече от очакваното през октомври

Според данни на ADP миналия месец заетостта се е увеличила с 523 хиляди

16:03 | 03.11.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Компаниите в САЩ са добавили най-голям брой работни места от четири месеца през октомври, което предполага, че работодателите постигат напредък в запълването на почти рекордния брой отворени позиции, съобщава Bloomberg.

Новите работни места са се увеличили с 571 хиляди миналия месец след ревизиран ръст от 523 хиляди през септември, съобщи ADP Research Institute в сряда. Медианната прогноза в проучване сред икономисти на Bloomberg бе за ръст от 400 хил.

Компаниите отчаяно търсят нови служители, докато недостигът на работна ръка продължава да спира производството и да повишава цените. Въпреки това общата заетост, измерена от ADP, остава доста под предкризисните си нива, което предполага, че по-високите заплати и бонусите при назначаване не са достатъчни, за да привлекат и запазят служителите на трудов пазар, където търсещите работи стават все по-придирчиви.

Данните предшестват месечния доклад за заетостта на министерството на труда, който ще излезе в петък. Прогнозите са той да покаже, че новите работни места са се увеличили с 408 хиляди през октомври. Макар че данните на ADP невинаги следват същия модел като тези на министерството на труда, ускоряването може би подсказва по-силен доклад за октомври.

Заетостта в сектора на услугите се е увеличила с 458 хиляди през октомври – най-големият брой от юни насам, като основен принос за това имат компании в ХоРеКа сектора и професионални фирми.

Новите работни места при производителите на стоки са се увеличили със 113 хиляди, основно в строителството и производството, където са се наели най-много хора от септември 2020 г. насам.

„Пазарът на труда се възстановява, докато вълната от делта варианта на пандемията отслабва“, казва главният икономист на Moody’s Analysts Марк Занди в изявление. „Докато пандемията остава овладяна, вероятно ще има още големи ръстове при заетостта през следващите месеци“.

Компаниите с над 1000 служители са добавили 305 хиляди нови работни места, а малките бизнеси – 115 хиляди.

Данните на ADP включват компании, наемащи почти 26 млн. служители в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още