IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ограниченията удариха БВП на еврозоната по-силно от очакваното

Основният спад надолу идва от потреблението на домакинствата, показват данни на Евростат

15:36 | 09.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Икономиката на еврозоната се сви с повече от първоначалните прогнози през последните три месеца на 2020 г. спрямо третото тримесечие, показаха преразгледаните данни на Евростат, тъй като потреблението на домакинствата спадна заради блокадите от COVID-19.

Брутният вътрешен продукт в 19-те държави, споделящи еврото, е спаднал с 0,7% за тримесечие, повече от първоначалната оценка за спад с 0,6%. Понижението е с 4,9% на годишна база, което е спад от предишната оценка от 5%, съобщава Ройтерс.

бвп бвп

В ЕС брутният вътрешен продукт се понижава с 0,5% през последното тримесечие спрямо предходното. 

По държави членки Румъния (+4,8%) и Малта (+3,8%) регистрираха най-рязко увеличение на БВП в сравнение с предходното тримесечие, следвани от Хърватия и Гърция (и двете +2,7%). Най-силен спад се наблюдава в Ирландия (-5,1%) и Австрия (-2,7%), следвана от Италия (-1,9%) и Франция (-1,4%).
еврозона еврозона
 
През четвъртото тримесечие на 2020 г. разходите за крайно потребление на домакинствата са намалели с 3% в еврозоната и с 2,8% в ЕС (след +14,1% в еврозоната и +13,3% в ЕС през предходното тримесечие). Вносът
се е увеличил с 4,1% в еврозоната и с 4% в ЕС (след +11,8% и +12,6% през предходните три месеца).

Основният спад надолу идва от потреблението на домакинствата, което заличава 1,6 процентни пункта от крайния тримесечен резултат и 4,1 пункта от годишната стойност на БВП.

Нарастващите материални запаси добавиха 0,6 пункта към крайната тримесечна цифра, правителствените разходи- още 0,1 пункта, а инвестициите - 0,3 пункта. Но търговията даде отрицателен принос от 0,1 пункта.

Мерките заради пандемията, която затвори икономиките в различна степен в единния валутен блок от октомври, също засегнаха работните места, като ръстът на заетостта се забави до 0,3% на тримесечие спрямо 1% ръст през предходните три месеца.

През последните три месеца на 2020 г. в еврозоната са били заети 157,9 милиона души, според Евростат, с 3,1 милиона по-малко в сравнение със същия период на 2019 година.

Отчетена като отработени часове, заетостта се сви с 1,6% през четвъртото тримесечие спрямо предходните три месеца след скок от 14,4% през периода юли-септември, когато европейските икономики отвориха за кратко след първата вълна на пандемията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още