IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отдръпването на омикрон щама подобри нагласите сред австралийските компании

Австралийската икономика преминава през бързо възстановяне, което кара финансовите пазари да очакват лихвено повишение през юни тази година

11:51 | 08.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Нагласите сред компаниите в Австралия са се подобрили през февруари, когато вълната от омикрон щама на коронавируса отшумя и доведе до възстановено търсене и облекчени проблеми с доставките, пише Bloomberg.

Показателят за бизнес доверието на компаниите се е покачил от 4 пункта през януари до 13 пункта през февруари, показат резултатите от проучване на National Australia Bank Ltd. (NAB). Бизнес условията – измерващи промяната в наемането на служители, продажбите и печалбите – са се покачили до 9 пункта след ревизираните 2 пункта, с което показателят се е върнал на дългосрочните си средни равнища.

От NAB обаче посочват, че голяма част от данните са взети преди избухването на войната в Украйна.

Бизнес условията са се подобрили в редица сектори, като значителен ръст е имало в секторите на транспорта и комуналните услуги и на търговията на дребно. Бъдещите поръчки, които са измерител на търсенето в бъдеще, са нараснали с 4 базисни пункта до 9 пункта.

Данните показват и наличието на инфлационен импулс в икономиката. Ръстът на цените на дребно е бил над 2% през февруари, което предполага, че компаниите прехвърлят по-високите си разходи към потребителите.

Австралийската икономика бе ударена от омикрон щама в периода декември – януари, докато страната се опитваше да живее с вируса. Това доведе до ръст на заразените сред служителите, въпреки че пазарът на труда показа устойчивост и безработицата се запази на ниво от 4,2 на сто.

„Индексът на заетостта отбеляза значително подобрение с укрепването на пазара на труда, след като вирусът направи работата за много хора невъзможна заради изискванията за изолация или заради заболяването“, каза главният икономист в NAB Алън Остър.

Данните от проучването показват, че австралийската икономика преминава през бързо възстановяне, което кара финансовите пазари да очакват лихвено повишение през юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още