IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отслабването на промишлената активност в еврозоната продължава вече трети месец

Индексът на мениджърите по поръчките PMI в промишлеността за април бе ревизиран в посока нагоре до 47,9 пункта, което представлява леко повишение спрямо март

13:24 | 02.05.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Отслабването на промишлената активност в еврозоната продължава вече трети месец, като все още няма признаци за предстоящо обръщане на тенденцията, съобщава Bloomberg.

Индексът на мениджърите по поръчките PMI в промишлеността за април бе ревизиран в посока нагоре до 47,9 пункта, което представлява леко повишение спрямо март. Въпреки това стойностите продължават да са под прага от 50 пункта, който разделя свиването от растежа.

Новите поръчки, както и продажбите за износ, също продължават да намаляват с драстичен темп, като производството се свива за трети пореден месец. Покупателната активност също отслабва за пети пореден месец, като скоростта на свиване отговаря на рекордното ниво за последните близо шест години, отчетено през март, съобщава tradingeconomics.com.

Източник: tradingeconomics.com

По-рано тази седмица стана ясно, че икономиката на еврозоната е нараснала с 0,4% през първите три месеца на годината – повече от прогнозите на икономистите, подкрепена от силните инвестиции в Испания и стабилните потребителски разходи във Франция.

Европейската централна банка от своя страна се надява на продължаващо възстановяване през втората половина на годината. Ръководителите на ЕЦБ дадоха сигнал, че евентуалната оптимистична прогноза през юни ще бъде от ключово значение за щедростта на новата програма за банково кредитиране.

Въпреки влошените данни все пак не липсват и добри новини. Производителите запазват оптимистичната си нагласа, че производството ще се възстанови през следващите 12 месеца. Индексите за активността нарастват във всички четири водещи икономики в блока на единната валута, въпреки че стойностите остават до голяма степен разочароващи.

„Продължава да е прекалено рано, за да говорим за повратна точка“, смята Крис Уилямсън, икономист към IHS Markit. По думите му това означава, че по-слабото представяне на промишления сектор ще се запази и през идните месеци.

В Германия индексът на мениджърите по поръчките в промишлеността бе преразгледан в посока надолу до 44,5 пункта – лек ръст спрямо 80-месечното дъно от 44,1 пункта през март.  Производството и новите поръчки продължават да се свиват, както и новите продажби за износ, чието понижение обикновено се свързва със забавяне при автомобилната индустрия.

Във Франция измерителят достига 49,7 пункта. Промишленият сектор отчита леко стабилизиране през април, като производството и новите поръчки се свиват с по-умерен темп.

Същото важи и за Италия, където бенчмаркът достига 49,1 пункта спрямо 47,4 пункта предходния месец. Стойността е и значително над очакванията от 47,8 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още