IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отслабващият сектор на услугите хвърля сянка върху прогнозите за европейската икономика

Последните икономически данни излезнаха в деня, когато управителя на Европейската централна банка Кристин Лагард изнесе реч за бъдещето на икономиката в еврозоната

15:22 | 22.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Европейската икономика прави крачка назад в развитието си през ноември, дори и след като Германия, най-голямата икономика в съюза, отбеляза скромна експанзия през последното тримесечие, предава Bloomberg. 

Най-голямо притеснение предизвикват показанията на индекса на мениджърите по поръчките PMI за сектора на услугите. Специално за Германия, стойностите на показателя за ноември месец показват понижение до 51,3 пункта, в сравнение с отчетените 51,6 пункта през октомври. Анализаторите очакваха през настоящия месец PMI за сектора на услугите в Германия да се повиши до ниво от 52 пункта. Общо за еврозоната индексът за сектора на услугите през ноември спада до 10-месечен минимум от 51,5 пункта за сметка на показания от 52,2 пункта, отчетени през октомври и в сравнение с очаквания за ръст до 52,5 пункта. Мярката за услугите във Франция остава непроменена през ноември на ниво от 52,9 пункта.

От своя страна, PMI за сектора на промишлеността в Германия е нараснал до 43,8 пункта през ноември от 42,1 пункта, отчетени през октомври. Въпреки това показателят остава доста под линията от 50 пункта, която разделя разширяването от свиването. В еврозоната промишлеността също се свива, като индексът на мениджърите по поръчките PMI за този сектор достига ниво от 46,6 пункта.

Общия индекс на мениджърите по поръчките за еврозоната, изчисляван от IHS Markit, спада до 50,3 пункта през ноември от 50,6 пункта отчетени през октомври и за сметка на очакваното повишение до 50,9 пункта.

Тези данни затвърждават мнението, че макар забавянето в еврозоната да се е стабилизирало, е твърде вероятно икономиката й да нараства с по бавен темп за известно време. Прогнозира се общия растеж да възлиза на около 1% на годишна база през 2020 г., като за Германия се очаква 0,5% ръст. Макар че най-голямата европейска икономика успя да избегне техническата рецесия през тази година, правителството й все още е изправено пред призивите за прибягване до фискални стимули.

„Новините относно признаците за съживяване в основните страни от еврозоната - Франция и Германия са добре дошли, както е и облекчаването на спада в производството“, казва Крис Уилямсън, икономист от Markit и добави „Но възниква притеснение е, че останалата част от региона се намира в спад за първи път от 2013 г.“

Към 15:15 ч. еврото се търгъва на ниво от 1,11 долара за евро.

Последните икономически данни излезнаха в деня, когато управителя на Европейската централна банка Кристин Лагард изнесе реч за бъдещето на икономиката в еврозоната. Тя призова за нов микс от политики за Европа, който да гарантират, че икономиката ще процъфтява във все по-несигурната глобална ситуация.

„Кумулативните външни и вътрешни предизвикателства ни призовават да разгледаме - като европейците - как да реагираме на новата среда“, каза Лагард във Франкфурт. „Отговорът се състои в превръщането на втората по големина икономика в света в отворена за него, но уверена в себе си - икономика, която използва в пълна степен потенциала на Европа, за да осигури по-високи темпове на вътрешно търсене и дългосрочен растеж...Имаме уникална възможност да отговорим на променящия се и предизвикателен свят, като инвестираме в нашето бъдеще...Всичко това би било промяна на играта, не само за нашата собствена стабилност и просперитет, но и за световната икономика“, посочи тя. Още от речта на Лагард очаквайте по-късно на Investor.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още