IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролопроводът Fortis спъна индустриалното производство във Великобритания

Строителната продукция пък отчете изненадващ ръст

15:28 | 09.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Временното прекъсване на работата на петролопровода Fortis в Северно море доведе до по-стръмно понижение на производството в британската индустрия през декември, отколкото се очакваше, става ясно от Националната статистическа служба на страната, цитирана от Financial Times.

Индустриалното производство се е понижило с 1,3% през декември, като минният и добивният сектор се свиват с около една пета в сравнение с предходния месец. Като цяло анализаторите очакваха спад от 0,9%, а данните за последния месец на 2017 г. показват свиване с най-бързо темпо от 2012 г. насам. Освен това намаляването на производството през декември се случва за първи път в последните девет месеца. 

По-голямото понижение доведе до ревизиране на тримесечния ръст на промишленото производство от 0,6% на 0,5% в сравнение с предварителната оценка на икономическия растеж. 

Промишленото производство обаче успява да нарасна с 0,3% през декември в сравнение с 0,2% през ноември. Скоростта на покачване е в съответствие с очакванията и регистрира осмия пореден месечен растеж, като това е и най-дългият период от три десетилетия на постоянно нарастваща активност в промишлеността.

Статистическата служба на Обединеното кралство отчете изненадващо нарастване на строителната продукция през декември с 1,6% при прогнози за задържане на активността на предишните нива.

Петролопроводът Fortis Pipeline System възобнови работа в началото на януари, след като на 7 декември миналата година при редовна проверка беше открит теч. По съоръжението минават по около 450 хил. барела суров петрол на ден.

Междувременно Английската централна банка даде ясен сигнал, че ще увеличава лихвените проценти с повече и по-рано от досегашните очаквания. От банката обясниха, че така си осигуряват още време да преценят как шестата най-голяма икономика в света ще се справи с Brexit

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още