IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поредните блокади удариха производството в Германия и Франция

Спадът на индустриалното производство във Франция е най-резкият от десет месеца

13:29 | 09.04.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Германия и Франция, двете най-големи икономики в еврозоната, през февруари отбелязаха неочакван спад в промишленото производство, което предполага, че ограниченията заради коронавируса все повече увреждат части от икономиката, които до момента бяха стабилни, съобщава Bloomberg.

Производството в Германия се е понижило с 1,6% спрямо предходния месец, изненадвайки всички икономисти с изключение на трима, които очакваха спада в проучване на Bloomberg.

Производството във Франция се е свило с 4,7%, без промяна остава нивото му в Испания.

производство производство

През последните месеци производството в еврозоната се представя сравнително добре, тъй като се възползва от икономическото възстановяване в Китай и на други части по света. Отделни статистически данни показаха, че германският износ е нараснал с 0,9% през февруари.

В страната постоянно високите нива на заразени с коронавирус оставиха затворени големи части от сектора на услугите, което вероятно доведе до свиването на продукцията през първото тримесечие.

Спадът на индустриалното производство във Франция е най-резкият от десет месеца, като се дължи на спад от 11,4% в автомобилния сектор. В Германия инвестиционните стоки оказват най-голямо влияние на спада.

И все пак германското Министерство на икономиката изрази известен оптимизъм, че темпът на растеж ще се засили през следващите месеци.

„Подобряването на бизнес доверието и положителната тенденция в поръчките сигнализират за положителна перспектива в индустрията“, се казва в съобщението. „Въпреки това бъдещото развитие на пандемията създава несигурност“, посочват още от министерството.

„Изненадващият спад в германското производство хвърля съмнение върху твърдението, че процъфтяващото световно производство подкрепя растежа. Бизнесът е толкова оптимистичен за перспективите, колкото и досега. Данните от днес показват, че все още не виждаме по-висока производителност“, коментира Дбейми Ръш от Bloomberg Economics.

Канцлерът Ангела Меркел сигнализира, че би подкрепила поредното кратко, но строго блокиране с продължителност от две до три седмици за справяне с пандемията. Тъй като някои лидери на провинции не са склонни да прилагат изцяло дори настоящите мерки, тя заплаши да прехвърли правомощията за това на федерално ниво, за да наложи допълнителни ограничения.

По-рано тази седмица Франция намали прогнозата си за икономически растеж за тази година на 5% от 6%. Правителството залага на силен отскок от лятото, за да компенсира слабото начало на годината.

„Убеден съм, че веднага след като здравната криза е зад гърба ни, надяваме се от това лято, френската икономика ще се възстанови бързо и силно“, заяви финансовият министър Брюно Льо Мер в петък по радио Sud.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още