IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителските разходи в САЩ нарастват през май

Домакинствата увеличават покупките на моторни превозни средства и правят по-големи разходи за ресторанти и хотелско настаняване

17:16 | 28.06.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Потребителските разходи в САЩ се повишават през май, като и цените леко нарастват на фона на забавянето на икономическия растеж и здравословния инфлационен натиск, съобщава Ройтерс.

Министерство на търговията в страната съобщи в петък, че потребителските разходи, които представляват повече от две трети от икономическата активност в САЩ, отбелязват ръст с 0,4%. Домакинствата увеличават покупките на моторни превозни средства и правят по-големи разходи за ресторанти и хотелско настаняване.

Данните за април са ревизирани в посока нагоре до ръст от 0,6% на потребителските разходи вместо отчетените по-рано 0,3%. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха, че потребителските разходи ще нараснат с 0,4% миналия месец.

Ценовият индекс на личните потребителски разходи се повишава с 0,2% през миналия месец, докато през април ръстът е 0,3%. На годишна база през май индексът нараства с 1,5% в сравнение с 1,6% през април. Ако се изключат силно променливите компоненти на храните и енергията, индексът нараства с 0,2% през миналия месец след подобно представяне и през април. На годишна база същият показател се повишава с 1,6%, запазвайки темпа си на растеж от април.

Основният индекс на потребителските разходи е предпочитана мярка за инфлацията от страна на Федералния резерв, като видно от данните тя е доста под целта на банката от 2%.

Централната банка понижи прогнозата си за инфлацията за 2019 г. от 1,8% на 1,5%. Управителят на Фед Джером Паулъл наскоро определи слабата инфлация като „преходна“.

При коригиране спрямо инфлацията потребителските разходи се увеличават с 0,2% през май, като запазват темпа на повишение от април. Разходите на потребителите се увеличават с 0,9% на годишна база през първото тримесечие, което е най-слабото представяне за последната една година.

БВП се разширява с 3,1% през последното тримесечие, стимулиран от износа, от натрупването на запаси и държавните разходи за магистрали и отбрана.

През миналия месец разходите за стоки се увеличават с 0,5%, като разходите за дълготрайни стоки като моторни превозни средства са нагоре с 1,7%. Разходите за услуги отбелязват ръст от 0,4%.

Потребителските разходи през май са подкрепени от увеличението с 0,5% на личните доходи, което съответства на ръста и през април. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още