IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в ЕС и еврозоната записаха изненадващ спад през октомври

България обаче бележи ръст в обема на търговията и на месечна, и на годишна база

14:09 | 05.12.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages.com</em></p>

Снимка: gettyimages.com

Обемът на продажбите на дребно в Европейския съюз през октомври отчита спад от 0,5% спрямо предишния месец. За сравнение - през септември, въпреки забавянето в ръста, все пак бе отбелязано повишение от 0,2%, сочат сезонно коригираните данни на Евростат, публикувани във вторник.

В еврозоната понижението в обема на месечна база е дори по-остро – от 1,1%. В същото време данните за септември показаха ръст от 0,8%.

В сравнение със същия месец на миналата година все още се наблюдава известно увеличение – ръстът на обема на продажбите в еврозоната е от 0,4%, а в ЕС от 0,9%.

Според Евростат спадът в обема на месечна база в еврозоната се дължи основно на понижение в категорията „Храни, напитки и тютюневи изделия“ от 1,3%, на нехранителните продукти от 1,1% и на автомобилните горива от 0,1%.

Що се отнася до ЕС, тенденцията е подобна, като първите две категории отчитат спад в обема от съответно 0,9% и 0,8%. Автомобилните горива обаче тук остават без промяна.

Сред страните членки най-голямо понижение при продажбите на дребно се наблюдава в Люксембург (-5,3%), Португалия (-2,3%) и Австрия (-1,9%), а най-сериозно повишение – в Румъния (1,0%), Обединеното кралство (0,9%) и Полша и Словакия (по 0,6%). В България се наблюдава известен ръст от 0,5% спрямо 0,4% през предишния месец.

Годишният ръст на продажбите на дребно в еврозоната се подкрепя от нехранителните продукти с 0,6% и автомобилните горива с 0,3%, но при категорията „Храни, напитки и тютюневи изделия“ има спад от 0,2%. Малко по-различна е ситуацията в ЕС като цяло, като и в трите категории се наблюдава повишение, съответно от 1,5%, 0,8% и 0,1%.

Най-сериозно повишение на обема на продажбите на дребно спрямо септември 2016 г. се отчита в Румъния (12,6%), Полша (7,1%), Ирландия, Унгария и Малта (по 6,3%), а най-сериозен спад бележат Люксембург от 27,0%, Австрия (-2,2%) и Белгия (-2,1). В България обемът нараства с 3,8% на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:03 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още