IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в еврозоната отбелязват най-големия си спад от над 7 години

В България обемът при търговията на дребно се понижава за втори пореден месец с 0,3%

16:25 | 05.02.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите на дребно в еврозоната се свиват с 1,6% през декември на годишна база, отбелязвайки най-големия си спад от май 2011 г., става ясно от данните на Евростат.

В рамките на Европейския съюз продажбите на дребно са намалели с 1,4% през последния месец на миналата година. Конкретно в България продажбите на дребно са се понижили за втори пореден месец през декември с 0,3%. На годишна база у нас пък се наблюдава сериозно забавяне при обема на продажбите до 3,6% спрямо повишение от 6,5%, отчетено през ноември.

За сравнение, през ноември търговията на дребно в еврозоната и ЕС е отчела повишение съответно с 0,8% и 1%.

На годишна база през декември продажбите на дребно в са нараснали с 0,8% в еврозоната и с 1,2% в ЕС.

В еврозоната през декември спрямо ноември обемът на търговията на дребно е намалял с 2,7% за нехранителните продукти и с 0,3% за категорията храни, напитки и тютюневи изделия, докато при автомобилните горива се наблюдава повишение с 0,5%. Идентична е ситуацията и в рамките на ЕС, където търговията на дребно при нехранителните продукти е намаляла с 2,6%, а на храните, напитките и тютюневите изделия – с 0,4%. При продажбите на дребно на автомобилни горива е отчетен ръст с 0,7%.

Сред държавите членки, за които има данни, най-голямо намаление на общия обем на търговията, се наблюдава в Германия – с 4,3%, Швеция – с 2,5% и Естония – 2%. Ръст е регистриран в Австрия – с 0,7%, Португалия – с 0,6% и Ирландия – с 0,5%.

Продажби на дребно в еврозоната

В еврозоната през декември 2018 г. в сравнение със същия период на миналата година обемът на търговията на дребно е нараснал с 2,5% при автомобилните горива, с 0,7% при храните, напитките и тютюневите изделия и с 0,5% при нехранителните продукти. В Европейския съюз обемът при търговията на дребно с горива е скочила с 3,3%, при нехранителните продукти – с 1,2%, а при храните, напитките и тютюневите изделия – с 0,5%.

Сред държавите членки, за които има данни, най-високият ръст на годишна база в общия обем на търговията на дребно е регистриран в Словения – 11,2%, следвана от Ирландия и Полша със съответно 7,5% и 4,9%. Обратно, най-голям спад има в Германия – с 2,2%, Малта – с 1,9% и Швеция – с 1,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:58 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 4
Иван Митев
преди 5 години
Най-полезното за Република България е преди да приеме еврото да помогне на еврозоната да прекрати фаталната грешка да няма защита срещу щети от работата на Европейската централна банка (ЕЦБ).Устойчивият държавен просперитет в еврозоната е възможен само при защита срещу щети от работата на ЕЦБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още