IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в САЩ неочаквано се свиха през април

Това може да подсили натиска от страна на Доналд Тръмп и финансовите пазари за намаляване на разходите по заемите на фона на ниската инфлация

16:17 | 15.05.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите на дребно в САЩ неочаквано се свиха през април за втори път от три месеца насам под натиска на отслабените продажби на автомобили и строителни материали, съобщава Bloomberg. Това предполага, че потребителските разходи ще останат подтиснати през това тримесечие.

Обемът на общите продажби намаля с 0,2% през април след увеличение от 1,7% през предходния месец, което беше и най-големият месечен ръст от 2017 г. За сравнение, консенсусната прогноза на анализаторите за миналия месец беше за ръст от 0,2%.

Така днешните данни биха могли да подсилят натиска от страна на Доналд Тръмп и финансовите пазари за намаляване на разходите по заемите на фона на ниската инфлация. От Фед към момента обещават да бъдат търпеливи, смятайки че стабилният пазар на труда и повишаването на заплатите ще подкрепят покупките през следващите месеци.

Търговците на дребно биха могли да понесат още един удар, ако Тръмп изпълни заплахата си и наложи мита от 25% върху почти целия останал внос от Китай, тъй като това ще доведе до по-високи цени за крайния потребител.

Продажбите на дребно са намалели в 13 големи категории, включително при дрехите и електрониката. Скок в продажбите пък има при магазините за храни и напитки, както в ресторантите и баровете.

Продажбите на автомобили са отчели спад с 1,1% - най-много от януари, след като се увеличиха с 3,2% през предходния месец. Постъпленията на бензиностанциите са се увеличили с 1,8%, след като цените на петрола се повишиха.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
ABBA
преди 4 години
Неочаквано!?!?Ти да видиш....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още