IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в САЩ отчитат изненадващ спад през февруари

Домакинствата са намалили разходите си за мебели, дрехи, храна и електроуреди. По-малко се покупките и на строителни материали и градинарско оборудване

17:39 | 01.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Продажбите на дребно в САЩ отбелязаха изненадващ спад през февруари – поредният знак, че икономическият растеж е преминал на по-ниска предавка, съобщава Ройтерс.

Министерството на търговията заяви в понеделник, че продажбите на дребно са се свили с 0,2% на месечна основа, като домакинствата са намалили разходите си за мебели, дрехи, храна и електроуреди. По-малко се покупките и на строителни материали и градинарско оборудване. В същото време данните за януари бяха ревизирани в посока нагоре, като продажбите нарастват с 0,7% вместо с 0,2%.

Икономистите на Ройтерс очакваха ръст от 0,3% за март.

На годишна основа обаче се наблюдава повишение от 2,2%.

Изненадващото свиване може отчасти да се приеме като отражение на забавения процес по възстановяване на данъци в средата на месеца. Върнатите средства също така са и по-малки в сравнение с предходни години след промени в данъчното законодателство, влезнали в сила от началото на миналата година.

По-студеното и влажно време също може да е оказало ефект върху продажбите на дребно.

Публикуването на данните за февруари беше забавено с 35 дни заради частичната блокада на американската администрация, която завърши в края на януари. Докладът за продажбите на дребно през март ще закъснее с два дни и ще бъде публикуван на 18 април.

С изключение на автомобилите, бензина, строителните материали и хранителните услуги цените на дребно също спадат с 0,2% през втория месец от годината след ревизиран в посока нагоре ръст от 1,7% през януари.

Според данните потребителските разходи ще бъдат ограничени като двигател на растежа през първото тримесечие. В същото време увеличаването на заплатите, борсовото рели и стабилните лихвени проценти е вероятно да се превърнат в стълбове на потреблението в страната през идните месеци, посочва Bloomberg.

Седем от общо 13 основни категории за търговия на дребно отбелязват спад начело с 4,4% при строителните материали и градинарските потреби, които отбелязват най-резкия си спад от април 2012 г. насам.

От своя страна сегментът на хранителните продукти бележи понижение от 1,2% - най-много от десетилетие насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още