IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в САЩ отчитат най-големия си ръст от март

Приходите на бензиностанциите скачат с 3,9%, отчитайки най-големия си ръст от март на фона на голямото поскъпване на бензина

17:47 | 16.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Продажбите на дребно в САЩ нараснаха през октомври за трети пореден месец, което сигнализира, че домакинствата продължават да харчат пари въпреки инфлацията, която се ускорява с най-бързия си темп от няколко десетилетия насам, пише Bloomberg. 

Стойността на общите покупки на дребно нараства с 1,7 на сто през миналия месец, отчитайки най-голям ръст за последните седем месеца, сочат данни на Министерството на търговията на САЩ. През септември показателят се покачи с 0,8 на сто.

С изключение на газа и моторните превозни средства, продажбите нарастват с 1,4% през октомври на годишна база. Цифрите не са коригирани спрямо промените в цените.

Средната оценка на икономисти, анкетирани от Bloomberg, показа ръст от 1,4% на общите продажби на дребно.

Покачването на разходите подчертава това как увеличените спестявания и нарастващите заплати помагат на американците да поддържат стабилен темп при покупките на стоки. Въпреки че общите продажби на дребно са доста над нивата от преди пандемията, скорошният срив при потребителските настроения, предизвикан от ускоряващата се инфлация, може да доведе до намаляване на търсенето.

продажби продажби

Цените в САЩ се покачват с най-бързия си темп за последните 30 години, тъй като фирмите прехвърлят тежестта от нарастващите разходи за труд и вложени средства върху потребителите, но все още е трудно да се каже доколко това влияе на търсенето, тъй като цифрите не са коригирани спрямо инфлацията.

Коригираните към инфлацията данни за потребителските разходи за октомври ще бъдат публикувани следващата седмица.

Финансовите резултати на Walmart Inc. и Home Depot Inc. показаха, че домакинствата като цяло поддържат стабилно търсене на стоки дори когато по-високите нива на инфлация притискат покупателната способност. Продажбите на Walmart за третото тримесечие надминават прогнозите на анализаторите, като подобно е и положението при Home Depot.

Според доклада на Министерството на търговията 11 от 13 категории търговци регистрират увеличение на продажбите. Магазините за електроника и домашни електроуреди отбелязват голям скок в продажбите, както и магазините за строителни материали и онлайн търговците на дребно.

Продажбите на автомобилните дилъри нарастват с 1,8%. Приходите на бензиностанциите скачат с 3,9%, отчитайки най-големия си ръст от март въпреки голямото поскъпване на бензина.

Приходите на ресторантите и баровете, единствената категория от сектора на услугите в доклада, остават почти идентични с данните за предходния месец след слабия ръст през септември, подчертавайки продължаващите щети на пандемията от коронавирус върху сектора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още