IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно във Великобритания с неочакван скок въпреки Brexit

По-топлото време през март е насърчило ръста на продажбите на дребно с 1,1% на месечна база и с 6,7% на годишна

14:28 | 18.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите на дребно във Великобритания неочаквано се повишиха за трети пореден месец през март и то в условията на повишена несигурност около Brexit, съобщава Bloomberg.

Обемът на стоките, продадени в магазините и онлайн, е скочил с 1,1% спрямо февруари, сочат данни на Националната статистическа служба. Продажбите, с изключение на автомобилните горива, са нараснали с 1,2%. За сравнение, продажбите на дребно и основните продажби на дребно се очакваше да отчетат спад съответно с по 0,3%.

Рекордната заетост и растящите реални доходи спомагат за укрепване на потребителските разходи, които оформят и най-голямата част от икономиката. За разлика от това фирмите намаляват разходите си, страхувайки се, че икономическото забавяне може да премине в свиване на растежа, ако Обединеното кралство реши да напусне Европейския съюз без споразумение. 

Този март на годишна база е отчетен ръст от 6,7%, което е най-бързият темп на растеж от октомври 2016 г. Важно е да се отбележи обаче, че сериозно подобрените данни от части се дължи и на доста влошените резултати през същия месец на миналата година, когато страната беше засегната от снеговалежи и ниски температури. За първото тримесечие на годината повишението е с 5%.

Продажбите на дребно във Великобритания за последен път се радваха на силен растеж през лятото на 2017 г.

От статистическата служба твърдят, че по-топлото време през миналия месец е насърчило разходите, а продажбите на храни също са се възстановили след слабия февруари. Продажбите на дрехи и стоки за дома отбелязват силен ръст, докато резултатите на универсалните магазини са по-слаби.

Търговията през онлайн магазините се е повишила с 4,2% на месечна база през март и с 23% на годишна база. Продажбите на храни са нараснали с 1,1% спрямо февруари. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още