IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствената инфлация в Китай достигна 26-годишен връх

Потребителските цени също са се повишили, макар и с по-бавен темп

08:30 | 10.11.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Производствената инфлация в Китай удари 26-годишен връх през октомври, след като цените на въглищата се повишиха на фона на енергийна криза в индустриалния център на страната. Това допълнително стесни маржовете на печалба за производителите и засили опасенията за стагфлация, предава Ройтерс.

Индексът на производствените цени се е покачил до 13,5% през октомври на годишна база, което е доста над ръста от 10,7% през септември, съобщи Националната статистическа служба.

Индексът не е отбелязвал подобен темп от юли 1995 г. насам, а резултатът е доста над прогнозата сред анализатори в анкета на Ройтерс за 12,4%.

Потребителските цени също са се повишили, макар и с по-бавен темп в сравнение с производствените. Индексът на потребителите цени се е покачил с 1,5% през октомври на годишна база спрямо ръст от 0,7% през септември.

ppi ppi

Нарастващият ценови натиск усложнява дебатите в Китайската народна банка, която сега може да стане по-внимателна с инжектирането на парични стимули твърде бързо на фона на опасения, че захранва инфлация, макар че ръстът на втората по големина икономика в света се забавя.

„Загрижени сме за прехвърлянето [на тенденцията] от производствените цени към потребителските цени“, коментира Джъуей Джан, главен икономист в Pinpoint Asset Management.

Потребителските цени вероятно ще ускорят ръста си през следващите месеци, тъй като компаниите се изправят пред изчерпани запаси и са принудени да прехвърлят по-високите разходи на потребителите, добавя той.

„Рискът от стагфлация продължава да расте“.

Забавящият се икономически растеж и ускоряващата се производствена инфлация захранват опасенията за стагфлация, което може да означава, че Китай ще е по-внимателен към отслабването на паричната политика.

„Ускоряващата се инфлация при потребителските цени и по-високите производствени цени намаляват вероятността за понижаване на лихвите от Китайската народна банка“, казва Тин Лу, главен икономист за Китай в Nomura.

Основен двигател на производствената инфлация е преработвателният отрасъл, като цените при добива и промиването на въглища са скочили със 103,7% на годишна база, а цените в индустрията за добив на петрол и газ – с 59,7%.

Ограниченията върху въглеродните емисии и растящите цени на въглищата – ключова суровина за генерирането на електроенергия – доведоха до режим на тока и производствени ограничения през последните месеци, макар че оттогава насам въглищата поевтиняват заради намеса от държавата.

На месечна база инфлацията при производствените цени се е забързала до 2,5% спрямо 1,2% през септември.

Основната инфлация, която не отчита волатилните цени на храните и енергията, е на ниво от 1,3% през октомври на годишна база, ускорявайки се леко спрямо 1,2% през септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още