IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствената инфлация в САЩ продължава да се ускорява

Над 60% от основното увеличение се дължи на стоките, които са скочили с 1,2% на месечна база

17:24 | 09.11.21 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Цените, плащани от американските производители, са се увеличили през октомври до голяма степен заради по-високите разходи за стоки, което захранва опасенията за трайността на инфлационния натиск в икономиката, съобщава Bloomberg.

Индексът на производствените цени за крайно търсене се е увеличил с 0,6% спрямо предишния месец и с 8,6% на годишна база, което съвпада с прогнозите, показаха данни на министерството на труда от вторник. Без волатилните цени на храните и енергията, т.нар. основен индекс е нараснал с 0,4% на месечна и с 6,8% на годишна база.

Докладът подчертава как проблемите с логистиката, недостигът на материали и растящите разходи за труд изпратиха цените нагоре в икономиката през последните месеци. В комбинация с очакванията предизвикателствата във веригите на доставки да продължат и през 2022 г. устойчивото ценово увеличение на производствено ниво предполага допълнително ускоряване на потребителската инфлация през следващите месеци.

Над 60% от основното увеличение се дължи на стоките, които са поскъпнали с 1,2% на месечна база. По-високите разходи за енергия, включително за газ, е двигател на този ръст. Разходите при услугите са се вдигнали с 0,2%.

Други данни сочат нарастващ ценови натиск. Компенсациите са се повишили с най-голям темп в историята през третото тримесечие, а показател за цените, плащани от доставчиците на услуги, се е вдигнал до най-високото си ниво от 16 години миналия месец. Рекордните 32% от собствениците на малки бизнеси заявиха през октомври, че планират да увеличат компенсациите през следващите три месеца.

Компаниите прехвърлят тези разходи на потребителите чрез по-високи цени, захранвайки допълнително инфлацията. При последните разговори около финансовите отчети изпълнителните директори на компании, сред които 3М, Masco и Stanley Black & Decker, говориха за увеличаване на цените, или планове за такова, за да компенсират по-високите разходи.

Това може би ще се види и в доклад, който трябва да излезе в сряда. Очаква се индексът на потребителските цени да отчете най-големия си ръст на годишна база от 1990 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
vzhekoff
преди 2 години
Както споменах, когато инфлацията бе 5%, тя е временна, защото се задава още по-висока :) Честито, вече е 8.6% официално и вероятно къде 20% неофициално
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Производствената инфлация в САЩ продължава да се ускорява >> Равноускорително движение в природата обикновено бива нагоре и надоле.. Зиг-заг-а е само временна траектория.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още