Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Производствените цени в САЩ отчитат нов връх през август

Основният PPI индекс нараства с 0,6% на месечна и с 6,7% на годишна база

Производствените цени в САЩ отчитат нов връх през август

Снимка: Bloomberg L.P.

Плащаните от американските производители цени се увеличават през август с повече от очакваното, тъй като продължителните прекъсвания във веригите на доставка увеличават производствените разходи, съобщава Bloomberg.

Индексът на производствените цени при крайното търсене нараства с 0,7% спрямо предходния месец и с 8,3% на годишна база, отчитайки нов връх, сочат данните, предоставени от Министерството на труда. 

Още по темата

Като се изключат колебливите хранителни и енергийни компоненти, т. нар. основен PPI индекс се повишава с 0,6% на месечна база и с 6,7% спрямо август 2020 г.

Средната оценка от прогнозите на икономисти, анкетирани от Bloomberg, бе за ръст от 0,6% на месечна база.

Различните предизвикателства в цялата производствена верига - от недостига на суровини и затрудненията при транспортирането до нарастващите разходи за труд - са увеличили разходите за производителите.

Много компании са прехвърлили тези допълнителни разходи върху потребителите чрез по-високи цени през последните месеци, като по този начин допълнително стимулират потребителската инфлация.

Данните показват, че цените на стоките са се увеличили с 1% след ръста от 0,6% през предходния месец, докато разходите за услуги нарастват с 0,7%.

Месото, природният газ за битово ползване, промишлените химикали и моторните превозни средства са сред стоките, които отчитат поскъпване. Увеличението на разходите при услугите рефлектира върху 7,8-процентното увеличение на маржовете на компаниите от здравеопазването, козметичния сектор и търговията с оптични продукти.

Цените на производителите, с изключение на храните, енергията и търговските услуги - мярка, често предпочитана от икономистите, тъй като премахва най-променливите компоненти - нарастват с 0,3% спрямо предходния месец и с 6,3% на годишна база.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
САЩ отчитат неочакван ръст при продажбите на дребно