IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствените цени в САЩ са нараснали силно през май

През май индексът се е повишил с 10,8% на годишна основа, сочат данни на министерството на труда

17:08 | 14.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Производствените цени в САЩ са нараснали силно през май на фона на увеличаващите се цени на енергийните продукти, което показва, че инфлацията може да остане висока за по-дълго време, предава Ройтерс.

Индексът на производствените цени за крайното търсене е нараснал с 0,8% миналия месец на месечна база, след като напредна с 0,4% през април, съобщи министерството на труда. В 12-те месеца до май индексът е отбелязал ръст от 10,8%, след като отчете покачване от 10,9% през април.

Анкетирани от Ройтерс икономисти прогнозираха, че индексът на производствените цени ще се повиши с 0,8% на месечна база и ще нарасне с 10,9% на годишна основа.

Данни на правителството от миналия петък показаха широко покачване на цените на потребителските стоки през май, което засилва опасенията, че инфлацията вероятно ще продължи по-дълго време. Тези опасения бяха задълбочени от допитване на Мичиганския университет от миналата седмица, което показа, че очакванията на потребителите за инфлацията в идните пет години са достигнали 14-годишен връх от 3,3% в началото на юни спрямо 3% през май.

Инфлацията далеч надминава целта на Федералния резерв за 2% по всички показатели и притиска потребителите, а рисковете от стагнация на икономиката или изпадане в рецесия догодина нарастват.

Очаква се ръководителите на Фед да повишат лихвите за трети път тази година в сряда, като сега ръст с 0,75% се смята за вероятен с възможни сигнали за по-големи повишения за борба с инфлацията.

Инфлацията, която е световно явление, се задълбочава от войната на Русия срещу Украйна, която повишава цените на петрола и на зърното. Политиката за нулев COVID-19 на Китай нарушава веригите за доставка и поддържа високи цените на стоките. Недостигът на служители повишава заплатите, което води до по-високи цени на услугите.

След изключване на волатилни компоненти като цени на храните, енергоизточниците и търговските услуги производствените цени са нараснали с 0,5% през май на месечна база. Т. нар. основен индекс на производствените цени се покачи с 0,4% през април. За 12 месеца през май основният индекс е прибавил 6,8%, след като нарасна със същия темп през април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още